dinsdag 6 oktober 2009

Voetbalclubs houden goed stand in crisis

De wereldwijde economische recessie heeft heel weinig invloed op de inkomsten van professionele voetbalclubs. De eerste twee wedstrijdronden in de Champions League leverden 5% meer bezoekers op, terwijl de Britse Premier League met een gemiddelde stadionbezetting van 90% ook goed de aandacht weet vast te houden, schrijft de BBC op basis van een rapport van Deloitte Sports Business Group.

Daarnaast wijzen de onderzoekers ook op de recente sponsordeals van Liverpool met Standard Chartered en Real Madrid met Bwin, waar de twee clubs recordbedragen van dik boven 20 miljoen euro binnensleepten.

Onderzoeker Dan Jones noemt vooral de sterke en loyale supporters als een soort buffer tegen de economische tegenwind, terwijl ook langdurige commerciele sponsor- en tv-overeenkomsten een belangrijke rol spelen om de clubs op de been te houden.

Onlangs tekenden 100 clubs van de European Clubs Association een convenant, waarbij ze afspraken een financieel een gezonde bedrijfsvoering te zullen voeren. Aanleiding waren de grote aankopen van Real Madrid, waarbij de Spaanse club zich diep in de schulden stak om te ´investeren´ in nieuwe spelers.

Het onderzoek van Deloitte concentreert zich op het internationale topvoetbal. Nederlandse clubs komen nog amper voor op deze lijsten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten