dinsdag 14 juli 2009

Schulden doen Engelse clubs de das om



Engelse clubs raken de hegemonie van de afgelopen jaren kwijt ten gunste van Spaanse ploegen. De buitenlandse eigenaren van Manchester United en Liverpool hebben grote schulden gemaakt om de overnames te financieren en ze willen nu hun investering veilig stellen. Transfersommen voor verkochte spelers (bijvoorbeeld Ronaldo en wellicht binnenkort Xabi Alonso) mogen niet gebruikt worden om vervangers aan te trekken of terug te geven aan de fans in de vorm van lagere prijzen, maar vloeien terug in de zakken van de investeerders. Dit schrijft CNN vandaag in een zeer lezenswaardig artikel, naar aanleiding van een gesprek met professor Rogan Taylor van Football Industry Group, onderdeel van de universiteit van Liverpool.

Opstand supporters

Britse voetbalfans zijn niet blij met deze ontwikkeling, to put it mildly. Jon Keen, woordvoerder namens de verenigde supportersverenigingen, trekt een vergelijking met de banken en verzekeraars. ´De lopende herfinanciering door de eigenaren is als een financieel kaartenhuis dat ieder moment in elkaar kan storten. We hebben het bankensysteem al in elkaar zien klappen, wat veel mensen woedend heeft gemaakt, en iets dergelijks kan ook in het voetbal gebeuren´, stelt Keen.
De situatie in Engeland staat in schril contrast met de ontwikkelingen in Spanje. Real Madrid heeft al circa 200 miljoen euro uitgetrokken voor slechts drie nieuwe spelers(Cristiano Ronaldo, Kaka en Benzema) en als we voorzitter Florentino Perez mogen geloven is zijn club nog niet uitgewinkeld. Gelukkig is een groot budget geen garantie voor succes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten