donderdag 16 juli 2009

Strijd tegen louche makelaars opgevoerd


Spelersmakelaars hebben een slechte naam. Eigenbelang gaat vaak boven dat van de voetballer, er hangt vaak een geur van zwart geld om ze heen, ze leuren met jonge spelers uit verre contreien alsof het ordinaire koopwaar is. Ze beloven voetballertjes en hun ouders gouden bergen, terwijl ze er zelf vaak het meeste van profiteren. Om deze misstanden aan te pakken hebben verschillende internationale organisaties de handen ineengeslagen.
Eisen bij transfers
De FIFA heeft een nieuwe aanpak voorgesteld. ´Op dit moment verloopt hoogstens 30 procent van de transfers via makelaars met een licensie. De FIFA vindt dit te weinig´, stelt een woordvoerder. De internationale voetbalbond kan echter niet optreden tegen makelaars zonder licensie. ´Het niewue initiatief is bedoeld om meer controle te verwerven over de indirecte leden, dat wil zeggen de clubs en de spelers. Er komt een lijst met vereisten waaraan zij moeten voldoen bij een transfer.´ Een definitief voorstel zal im maart 2010 worden gepresenteerd.

Dubieuze informatie
Het belangrijkste doel is om de transparantie te vergroten. Hiervoor is een webtool ontwikkeld (Transfer Matching System), waar betrokken partijen relevante informatie over de deal moeten invoeren. In Europa is het systeem al actief en in maart volgend jaar zullen alle nationale bonden meedoen. ´Het is niet de bedoeling om het witwassen van geld aan te pakken, maar dubieuze informatie zullen we zeker doorspelen aan de relevante autoriteiten´, aldus de woordvoerder van de FIFA.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten