vrijdag 17 juli 2009

Datingbureau voor voetbalclubs

Naast spelersmakelaars zijn er tot mijn verrassing ook wedstrijdmakelaars. Officiële wedstrijden worden natuurlijk georganiseerd door bonden, maar vriedschappelijke oefenwedstrijden niet. En daar heb je kennelijk iemand nodig die dat regelt. Vandaag heeft het AD een aardig artikel over zo´n wedstrijdmakelaar. Het blijkt echt serieuze business te zijn, waar Nederlandse topclubs tot wel 60.000 euro vragen voor een bezoekje. Voor buitenlandse topclubs kan de rekening zelfs tot het tienvoudige oplopen. Een potje tegen de sterren van Real Madrid (daar zijn ze weer, ik kan het niet helpen, deze club is echt de trendsetter van het moment) zou zelfs een miljoen euro kosten.

donderdag 16 juli 2009

Real speelt in middag om kijkcijfers

Real Madrid gaat het komende seizoen alle competitiethuiswedstrijden in de middag spelen. Dat is niet om te besparen op de elektriciteitskosten voor de lichtmasten, maar om de kijkers in met name China te plezieren. Als het in Europa avond is, is het nacht in Azië en dat is niet prettig kijken natuurlijk. Real Madrid hoopt op deze manier een miljard (!) meer kijkers te trekken met de wedstrijden (van 800 miljoen naar 1,8 miljard), waarvan ze zelf de uitzendrechten bezitten. Kijkers in het eveneens voetbalgekke Zuid-Amerika, met sterke historische banden met Spanje, hebben pech. Of gewoon heel vroeg opstaan.

Grote investeringen
'Wij hebben de Spaanse Liga een enorme injectie gegeven', aldus Real-voorzitter Florentino Pérez in een toelichting op vi.nl. 'Nu houden voetbalfans overal ter wereld onze competitie in de gaten. Dit is niet alleen gunstig voor Real Madrid, maar voor alle clubs, net als voor iedereen die verdient aan het voetbal.'
Real Madrid investeerde deze zomer al voor ruim tweehonderd miljoen euro aan nieuwe spelers. Cristiano Ronaldo (van Manchester United), Kaká (AC Milan), Karim Benzema (Olympique Lyon) en Raúl Albiol (Valencia) spelen volgend seizoen voor de Koninklijke.

Vergoeding voor contractvrije jeugdspelers

Vandaag was er een heel vreemde uitspraak van het EU-hof van justitie in Luxemburg.

Transfervrij
De zaak draaide om de Franse jeugdspeler Olivier Bernard. Hij tekende in 1997 een driejarig opleidingscontract bij Olympique Lyonnais, schrijft nu.nl. Aan het eind van het contract besloot hij niet bij de Franse club te blijven, maar vertrok hij naar het Engelse Newcastle United. Bernard had in mijn ogen geen verplichtingen meer ten aanzien van Olympique, net als volwassen voetballers die transfervrij zijn als het contract is uitgediend. Maar Olympique vorderde van Bernard en zijn nieuwe club een bedrag van ruim 53.000 euro, het salaris dat de speler zou hebben ontvangen als hij in Lyon was gebleven. De rechter oordeelde toch dat Olympique recht had op een vergoeding. Weliswaar niet het gevraagde bedrag, Newcastle United hoeft maar de helft betalen, maar toch... Natuurlijk is het een goede zaak als clubs de kosten voor een succesvolle opleiding kunnen terugverdienen, maar laten ze hun contracten dan anders opstellen. Want nu is het kennelijk zo dat een contract voor drie jaar eigenlijk zes jaar geldt.

Voetbal als witwasmachine

Met de toenemende populariteit en groeiende geldstromen is het voetbal de afgelopen twintig jaar een aantrekkelijke sector geworden voor criminelen. De Financial Action Task Force (FATF) heeft een uitgebreid rapport geschreven over dit onderwerp. De FATF is een internationaal samenwerkingsverband dat als doel heeft beleid te promoten en ontwikkelen om witwassen en financiering van terrorisme te bestrijden. De komende tijd zal ik verschillende onderwerpen uit dit rapport behandelen, te beginnen met een algemene verkenning. Wie zijn er bij betrokken, waarom voetbal en hoe werkt het?

Veel stakeholders
De moderne voetbalwereld is een uiterst complex krachtenveld met veel verschillende betrokken partijen. Ga maar na: clubs en de bestuurders (de spinnen in het web), spelers (die de grootste waarde vertegenwoordigen), grote bedrijven als sponsor, media, individuele investeerders (zie bijvoorbeeld Dirk Scheringa), de businessclubs en talent pools waar ze samen geld op tafel leggen voor individuele voetballers, spelersmakelaars, gemeentes (als subsidiegever, verantwoordelijk voor de openbare orde, soms redder van clubs in acute geldnood, eigenaar ook soms van het stadion), de fiscus, vastgoed- en grondeigenaren, leveranciers, (inter)nationale bonden en last but not least de supporters. Tussen al deze groepen bestaan al dan niet hechte relaties en criminelen hebben veel mogelijkheden om zich hier ergens tussen te wurmen.

Voetbal is aantrekkelijke sector
De positie van sport in de samenleving is de afgelopen decennia enorm gegroeid, zowel in economisch als sociaal opzicht. Het grotere belang van geld en de mogelijkheden om er mee te verdienen hebben zowel positieve als negatieve kanten. Gunstig is bijvoorbeeld dat er veel meer faciliteiten zijn en dat ze voor steeds meer mensen bereikbaar zijn. Daar staat tegenover dat er door de grotere aanwezigheid van geld ook hogere risico´s op fraude en corruptie zijn.
Sport kan dan ook net als andere sectoren (denk maar eens aan het vastgoed) misbruikt worden om geld wit te wassen. Toch is het niet altijd het uitzicht op winst, dat de sportsector aantrekkelijk maakt voor mensen met minder zuivere bedoelingen. Sociaal aanzien is een belangrijke factor. Criminelen kunnen zich aan de zijde van beroemde sporters laten zien en ze krijgen vaak ook toegang tot kringen die op andere manieren voor ze gesloten blijven.

Witwassen in de praktijk
Er bestaat dus duidelijk een risico op witteboordencriminaliteit in de sport. De onderzoekers hebben een aantal misdaden gevonden in het voetbal.
rond eigendom van clubs of spelers
de transfermarkt
wedden en gokken
beeldrechten
sponsoring en adverteren

Daarnaast is er soms ook sprake van mensensmokkel, dopinghandel, omkoping en belastingontduiking.

Kortom, genoeg om in latere posts verder over te schrijven.

Strijd tegen louche makelaars opgevoerd


Spelersmakelaars hebben een slechte naam. Eigenbelang gaat vaak boven dat van de voetballer, er hangt vaak een geur van zwart geld om ze heen, ze leuren met jonge spelers uit verre contreien alsof het ordinaire koopwaar is. Ze beloven voetballertjes en hun ouders gouden bergen, terwijl ze er zelf vaak het meeste van profiteren. Om deze misstanden aan te pakken hebben verschillende internationale organisaties de handen ineengeslagen.
Eisen bij transfers
De FIFA heeft een nieuwe aanpak voorgesteld. ´Op dit moment verloopt hoogstens 30 procent van de transfers via makelaars met een licensie. De FIFA vindt dit te weinig´, stelt een woordvoerder. De internationale voetbalbond kan echter niet optreden tegen makelaars zonder licensie. ´Het niewue initiatief is bedoeld om meer controle te verwerven over de indirecte leden, dat wil zeggen de clubs en de spelers. Er komt een lijst met vereisten waaraan zij moeten voldoen bij een transfer.´ Een definitief voorstel zal im maart 2010 worden gepresenteerd.

Dubieuze informatie
Het belangrijkste doel is om de transparantie te vergroten. Hiervoor is een webtool ontwikkeld (Transfer Matching System), waar betrokken partijen relevante informatie over de deal moeten invoeren. In Europa is het systeem al actief en in maart volgend jaar zullen alle nationale bonden meedoen. ´Het is niet de bedoeling om het witwassen van geld aan te pakken, maar dubieuze informatie zullen we zeker doorspelen aan de relevante autoriteiten´, aldus de woordvoerder van de FIFA.

Sponsor Vitesse wil van shirt af

Je kon er op wachten. Sportsponsors uit de financiële wereld die zich willen terugtrekken. Vandaag staat in De Telegraaf dat Afab zijn logo van het shirt van Vitesse wil halen om zo de jaarlijkse zeven ton in de zak te houden. Opvallend is dat Afab op zijn eigen website meldt dat de samenwerking uitstekend bevalt en dat om deze reden oprichter Maasbert Schouten in 2008 is toegetreden tot de Raad van Commissarissen van de voetbalclub. Misschien een ideetje voor het bedrijf van oud Vitesse voorzitter Karel Aalbers?

dinsdag 14 juli 2009

Schulden doen Engelse clubs de das om



Engelse clubs raken de hegemonie van de afgelopen jaren kwijt ten gunste van Spaanse ploegen. De buitenlandse eigenaren van Manchester United en Liverpool hebben grote schulden gemaakt om de overnames te financieren en ze willen nu hun investering veilig stellen. Transfersommen voor verkochte spelers (bijvoorbeeld Ronaldo en wellicht binnenkort Xabi Alonso) mogen niet gebruikt worden om vervangers aan te trekken of terug te geven aan de fans in de vorm van lagere prijzen, maar vloeien terug in de zakken van de investeerders. Dit schrijft CNN vandaag in een zeer lezenswaardig artikel, naar aanleiding van een gesprek met professor Rogan Taylor van Football Industry Group, onderdeel van de universiteit van Liverpool.

Opstand supporters

Britse voetbalfans zijn niet blij met deze ontwikkeling, to put it mildly. Jon Keen, woordvoerder namens de verenigde supportersverenigingen, trekt een vergelijking met de banken en verzekeraars. ´De lopende herfinanciering door de eigenaren is als een financieel kaartenhuis dat ieder moment in elkaar kan storten. We hebben het bankensysteem al in elkaar zien klappen, wat veel mensen woedend heeft gemaakt, en iets dergelijks kan ook in het voetbal gebeuren´, stelt Keen.
De situatie in Engeland staat in schril contrast met de ontwikkelingen in Spanje. Real Madrid heeft al circa 200 miljoen euro uitgetrokken voor slechts drie nieuwe spelers(Cristiano Ronaldo, Kaka en Benzema) en als we voorzitter Florentino Perez mogen geloven is zijn club nog niet uitgewinkeld. Gelukkig is een groot budget geen garantie voor succes.

donderdag 9 juli 2009

Cruijff in de Tour


Voetballegende Johan Cruijff is vandaag te gast in de Tour en rijdt mee in een ploegleiderswagen van Rabobank. Ik ben benieuwd wat de inzichten van Nederlands grootste voetballer ooit kunnen betekenen voor de wielrenners van de zwaar geplaagde Rabo-renners. Helaas is er geen live stream in de auto, dus ik doe zelf maar een poging:

Elk voorwiel heb een achterwiel.
Zolang je op kop rijdt, kun je niet verliezen.
Italianen kennen niet van je winnen maar je ken wel van ze verliezen.
Wielrennen is simpel: je bent op tijd of je bent te laat. Als je te laat bent moet je eerder vertrekken.
Je moet trappen, anders ken je niet winnen.
Je moet altijd zorgen dat je net wat harder rijdt dan de tegenstander. Ik spreek beter Spaans dan welke Nederlander dan ook, maar slechter Spaans dan welke Spanjaard dan ook. (jammer voor Freire dan)
Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet. (opletten Mentsjov!)
Als je sneller wilt rijden kun je wel harder trappen maar in weze bepaalt de fiets de snelheid van het spel.

Met dank aan: Lachmee.nl

woensdag 8 juli 2009

Ronaldo krijgt buiten veld drie mandekkers


Cristiano Ronaldo, met een transfersom van 94 miljoen euro de duurste voetballer ooit, krijgt ook buiten het veld mandekking. Waar op het veld een dubbele dekking meestal wel volstaat om hem af te stoppen, lopen er buiten het stadion drie man als lijfwacht met hem mee tegen opdringerige fans en journalisten. Dat is hard nodig, blijkens de beelden van zijn presentatie in Bernabeu afgelopen maandag.

Ronaldo is dan ook van een ongekend grote commerciële waarde. Na de presentatie werden er per minuut liefst vijftien shirts met zijn naam achterop verkocht, goed voor een totale opbrengst van 170.000 euro in twee uur. Als de verkoop in dat tempo doorgaat, is de investering van Real in 1106 uur (zeg maar 46 dagen van 24 uur, of 140 dagen van een winkel met normale openingstijden) terugverdiend.

Hij kan natuurlijk geweldig voetballen, toch heb ik een hekel aan hem. Voor mij is hij de perfecte man you love to hate. Wat een walgelijke maniertjes. Wat een aanstellerij. Wat een ijdeltuit.