vrijdag 27 november 2009

WK-vlees op tv

Get Microsoft SilverlightGisteravond op de tv bij Jort Kelder: de pitch van een ondernemer die met vleesproducten inspeelt op het komende WK en zo hoopt een graantje mee te pikken van de verwachte media-aandacht voor de Zuid-Afrikaanse keuken.

Gokschandaal: Clubartsen vergiftigen spelers?


Vandaag presenteert Bild een nieuwe dimensie in het internationale gokschandaal.

De advocaat van een van de verdachten laat in de Duitse krant optekenen:

'Volgens verklaringen van de officier van justitie zou geprobeerd zijn de clubarts van een Sloveens team van middelen te voorzien, waarmee hij zijn spelers zou verdoven. Anti-doping, zogezegd.' Er zouden ook koks van hotels benaderd zijn, die gif in het eten van de spelers moesten doen. De advocaat vermoedt dat de daders in de hoek van de Russische maffia zitten.

Links 27 november

KNVB onderzoekt omkoping betaald voetbal , de Volkskrant

Secundaire tickethandel krijgt gedragscode , Twinkle

Bestuurlijke top voetbalwereld verzamelt in Zuid-Afrika , BBC

Barthez kost Franse bond 80 euro per minuut , De Telegraaf

Gezocht: sponsor voor John Terry , Who ate all the Pies

Israel houdt Palestijns stadionnetje tegen , Haaretz

Liverpool wil Van Nistelrooij kopen , Caught Offside

Everton wil samenwonen met Liverpool , The Guardian

Audi steekt 200 miljoen in Bayern , Bayern München

donderdag 26 november 2009

Gilette verwijdert hand Henry uit advertentie


Scheermesjesmaker Gillette heeft de Franse versie van een wereldwijde reclamecampagne aangepast. In de mondiale commercial figureert Thierry Henry, die van de handsbal tegen Ierland, met een bal in de hand. In de Franse versie heeft Henry zijn hand in zijn broekzak.

Volgens Gillette is het niet zo dat de commercial is aangepast, Henry zou in die versie nooit met de bal in zijn hand hebben gestaan. Dat schrijft de Britse tabloid The Sun. Check het filmpje daar.

Maar als ik nu naar de Franse versie van de site van Gillette ga, komt Henry daar gewoon tevoorschijn met de bal in zijn hand.

Een staaltje mededogen van The Sun of gewoon beroerde stemmingmakende journalistiek?

woensdag 25 november 2009

Links 25 november

UEFA onderzoekt zeven verdachte Europa Cup-duels , VI

Zwarthandelaren bedreigen KNVB , nu.nl

Ajax sluit contract met Chinese bond , Ajax

Royston Drenthe verliest oorbel van 6.000 euro op training , Marca (tekst in het Spaans, maar met foto)

Vier particulieren lenen MVV elk drie ton , Limburger

Top-10 grootverdieners onder voetbaltrainers (met twee Nederlanders op plaats 8 en 9), Futebol Finance

Fifa houdt crisisberaad na handsbal Henry , The Times

Noord-Korea alleen op tv bij winst


Wedstrijden van Noord-Korea tijdens het WK-voetbal zullen niet rechtstreeks op de televisie zijn te zien. De beelden mogen alleen worden uitgezonden als het communistische land wint. Dat heeft de grote leider Kim Jung-Il bepaald, schrijft The Telegraph. Het kan wel enkele dagen duren voordat de wedstrijden in Noord-Korea te zien zijn. Het regime wil ook over de uitzendingen van het WK totale controle hebben. Nederlagen zullen slechts minimaal behandeld worden, terwijl de kans groot is dat er na de uitschakeling helemaal niets meer van het toernooi te zien zal zijn.

Ook de andere wedstrijden zullen niet live te zien zijn in Noord-Korea. De censoren zullen alle beelden van rivaliserende supportersgroepen en vooral de reclame-uitingen wegmonteren.

dinsdag 24 november 2009

Links 24 november

"Anderlecht-Sivasspor op lijst verdachte wedstrijden CL" , Het Laatste Nieuws

'België heeft WK voetbal harder nodig dan Nederland' , Z24

Ajax-directeur Van den Boog onder vuur


Ajax-directeur Rik van den Boog was eerder al in opspraak geraakt als deelnemer aan een telefoniekartel in 2001, schreef NRC begin oktober. Nu komt er een nieuwe beschuldiging bij van Unico Glorie, directeur van The Entertainment Group, het bedrijf waar hij onder andere samen met Marco Borsato aandeelhouder was en wat onlangs failliet werd verklaard. De Telegraaf schrijft vandaag dat Glorie een rechtszaak tegen Van den Boog wil aanspannen wegens misleiding.

Het zijn op dit moment alleen nog maar anonieme beschuldigingen en Van den Boog is ook (nog?) niet veroordeeld, maar Ajax is ook een beursgenoteerd bedrijf. Zijn aanblijven zal toch in ieder geval gespreksonderwerp zijn.

zaterdag 21 november 2009

Nieuwe WK-bal te koop


De nieuwe bal van adidas voor het komende WK wordt pas bij de loting op 4 december gepresenteerd, maar de bal is al wel te bestellen, bijvoorbeeld op FSC Shop. Het is nog niet bekend hoe de bal eruitziet, wel dat de kleuren wit, zwart en geel zijn. Waarschijnlijk zit er ook een Afrikaans tintje aan.

De bal gaat 150 dollar kosten, staat op de site van adidas. Daar ziet de bal er zo uit:

vrijdag 20 november 2009

Duitse politie licht internationaal gokschandaal toe

De Duitse politie heeft vandaag meer bekendgemaakt over het internationale gokschandaal, dat gisteren bekend werd. Het is een behoorlijke lijst geworden van verdachte wedstrijden.

Het gaat in ieder geval om twaalf wedstrijden uit de Europa League en drie uit de Champions League. In Duitsland zijn er 35 verdachte wedstrijden (niet in de Bundesliga), zeventien in de Belgische Tweede Klasse 22 in de Zwitserse eerste divisie. In Kroatië (17), Slovenië (7), Turkije (29), Hongarije (13) en Bosnië (8) gaat het om wedstrijden in de hoogste competitie. De politie zegt dat het werkelijke aantal hoogstwaarschijnlijk nog hoger ligt.

Er zijn circa 200 verdachten. Het gaat om spelers, trainers, scheidsrechters en andere officials. De politie werkt nauw samen met de Uefa.

Op Het Laatste Nieuws staat een verhaal dat vooral homo's en spelers met een minnares doelwit zijn van de gokmafia. Zegt een anonieme getuige.

Links 20 november

Voorzitter Hoffenheim afgeperst voor miljoenenbedrag , AD

Roda JC weer in het nauw , De Telegraaf

Spelers RBC leveren salaris in , VI

donderdag 19 november 2009

Links 19 november

Politie op spoor nieuw gokschandaal in Duitsland , Berliner Morgenpost

Sloveense premier poetste schoenen spelers , Sportweek

Toch hulp van Ajax voor HFC Haarlem , RTVNH

Vuvuzela uit den boze bij Oranje , De Telegraaf

Barcelona, Arsenal en Manchester United lopen voorop in spelersontwikkeling , SportsProMedia

Arsenal-sterren verkleden zich in maffe dierenparken:

Wilting duikt weer op bij nieuwe club


Attentie attentie. Na het echec met de DSB Bank en AZ is de voormalige woordvoerder van de Amsterdamse politie Klaas Wilting weer opgedoken bij een club in het betaalde voetbal. Ditmaal is hij de roeptoeter van Omniworld in zijn woonplaats Almere en hij trekt meteen alle registers open.

'Complete leugens', zet hij lekker stevig in. Ik had geen flauw idee waar het over zou gaan, de ontwikkelingen bij Omniworld laten me eerlijk gezegd volledig koud. Maar goed, Wilting reageert in Almere Vandaag op geruchten als zou Midreth-eigenaar Joop Lelieveld de hele club hebben overgenomen. Dat is dus niet waar; hij heeft het samen met een vijf andere bedrijven gedaan.

Tussen haakjes: ik probeerde een foto van Wilting te zoeken op zijn website, waar hij alleen op staat. Die zit er helaas niet tussen, wel volop plaatjes van hem met alle groten der aarde. Ik noem een Willibrord Frequin, een Pim Fortuyn, een Caroline Tensen, een Ed van Thijn, een Appie Baantjer, enzovoorts enzovoorts. Hé, toch nog één plaatje gevonden met Wilting alleen.

woensdag 18 november 2009

Bayern sluit superdeal met Deutsche Telekom



Bayern München en Deutsche Telekom hebben de overeenkomst voor shirtsponsoring door T-Home verlengd tot en met 2013. Beide partijen willen niet in details treden over bedragen, maar duidelijk is wel dat er een belangrijke prestatiegerelateerde component is opgenomen. 'Als we internationaal heel succesvol zijn, verdienen we een bergje slagroom in de koffie', aldus manager Uli Hoeness op de site van Bayern.

Volgens Sportspromedia is de deal qua omvang na Real Madrid de grootste ter wereld, dus voor andere giganten als Manchester United en Liverpool. Bayern zou 25 miljoen euro per jaar ontvangen

Liverpool-sterren stralen op het witte doek

3-0 achter bij de rust en toch wist Liverpool in 2005 nog de finale van de Champions League te winnen van AC Milan. Dit had geen scenarioschrijver kunnen bedenken, maar er is nu toch een film van gemaakt, '15 minutes that shook the world'. Gisteren was de premiere in Liverpool. De film is een parodie, waarin zowel acteurs als een aantal spelers van de Reds voorkomen, zoals Steven Gerrard en Jamie Carragher. De rol van trainer Rafael Benitez wordt gespeeld door de acteur Neil Fitzmaurice. In het verslag van Click Liverpool wordt de trainer omschreven als een kruising tussen Manuel uit Fawlty Towers en Robert de Niro.

De opbrengst van de film gaat naar The 23 Foundation, een stichting opgericht door Jamie Carragher met als doel het helpen van kinderen in achterstandssituaties.

Links 18 november

'Belangstelling voor boek Scheringa overweldigend' , AD

Nederland kandidaat EK vrouwen 2013 , KNVB

Liverpool FC commercial chief explains club’s latest big off-field investment , SportsProMedia.com

Rabobank en Univé winnaars Sponsorring , SponsorTribune

Varende voetbal promoot Holland bij WK-loting , Zuid-Afrika Journaal

'Voetbalteam met weinig wissels presteert beter' , AD

Playmobil-stadion krijgt nieuwe naam


Lees ik net dat er een echt Playmobil-stadion bestaat, gaan ze de naam alweer veranderen. De Duitse club Sportvereinigung Greuther Fürth uit de tweede Bundesliga heeft een nieuwe naamgever voor zijn stadion gevonden. Snoepproducent Meder heeft de naamrechten gekocht en voortaan gaat de thuishaven van Greuther als het Trolli-stadion door het leven. Ook niet slecht, maar het haalt het toch bij lange na niet bij Playmobil-stadion.

dinsdag 17 november 2009

Lothar Mathäus werft voor Microsoft


De Duitse recordinternational Lothar Mathäus of, als je het minder vriendelijk wil zeggen de meest gehate voetballer in Nederland, treedt op in een campagne voor Microsoft, de wereldwijde softwaregigant of, als je het minder vriendelijk wilt zeggen, de meest gehate softwaremaker ter wereld. Hij treedt op in een b2b spotje.

De campagne start op 13 januari. Ik denk niet dat Microsoft in Nederland met dezelfde campagne hoeft aan te komen.

Manchester United knijpt kosten hard af


De economische crisis slaat hard toe in Engeland en heeft nu ook een van de absolute topclubs in Europa bereikt. Manchester United moet op de kosten besparen en ze hebben daar enkele opmerkelijke posten gevonden. The Sun doet verslag.

Zo zijn er ex-spelers actief als gastheer op wedstrijddagen, waar ze gasten vermaken met een praatje vooraf. Deze clubiconen mogen voortaan niet meer in het stadion naar de wedstrijd kijken, maar moeten het spektakel op de televisie bekijken. En waar ze vroeger een warme maaltijd kregen - ze mochten de restjes van de echte gasten opeten - , zit zelfs dat er nu niet meer in. Een broodje, daar moeten ze het maar mee doen. Voor de terreinknechten op het trainingscomplex zit zelfs dat er niet meer in. Ze maakten vroeger vaak toast van wat de spelers en technische staf over lieten, maar dat is ze nu verboden.

Verder is er flink gesneden in de kosten voor MUTV, het eigen tv-kanaal van de club, waar de presentatoren en enkele andere medewerkers op zoek konden naar een nieuwe baan. Ook probeerde de club nog wat extra te verdienen aan de radiorechten van de Champions League. BBC Radio weigerde hier echter aan mee te werken en deed verslag vanuit de huiskamer van de commentator.

De fans moeten ook bloeden, want de kaartjes worden wel steeds duurder. En ze missen Cristiano Ronaldo. Zelfs de opbrengst van ruim 90 miljoen euro was kennelijk niet genoeg om op de oude voet door te gaan.

Links 17 november

Strandbal Liverpool levert honderden ponden op , About my area

Preses Montpellier geschorst , De Telegraaf

Benenbrekers United voor de rechter , De Telegraaf

maandag 16 november 2009

Voetbal in oorlogsgebied


Gisteravond hoorde ik toevallig op de radio een verslag van de oefenwedstrijd (filmpje) Willem II - Sierra Leone, die was georganiseerd door Ibrahim Kargbo. De opbrengst was voor de stichting Ibrahim Kargbo Foundation. Met deze stichting draagt hij bij aan de wederopbouw van zijn door burgeroorlog getroffen geboorteland en is opgericht met het geld dat hij kreeg met de Football for Peace Award die hij vorig jaar ontving. De slogan van de stichting is ‘Hope for the future’ en bevat dan ook vooral projecten die gericht zijn op de jeugd in de arme gebieden.

Niets dan lof voor dit initiatief.

Links 16 november 2009

AZ-stadion besmeurd met NSB-leuzen , De Telegraaf

HFC Haarlem leert zijn vrienden kennen , Het Parool

Bundesliga terug op sport 1 , sport 1

De beste en slechtste zitplaatsen in de Bundesliga , Bild


Tottenham Hotspurs te koop voor juiste prijs
, Political Economy of Football

'Desespereert Nimmer'

Even wat boekpromotie vandaag: op vrijdag 27 november verschijnt een biografie over de geschiedenis van het betaald voetbal in Zwolle, geschreven door mijn ex-collega Friso Schotanus. Van de achterflap:

Het jaar 2010 is een mijlpaal voor het Zwolse voetbal. FC Zwolle bestaat twintig jaar en het is precies honderd jaar geleden dat voorganger PEC werd opgericht. Zwolsche Boys heeft onlangs zijn negentigste verjaardag gevierd. Desespereert nimmer gaat over de ups en downs van het Zwolse profvoetbal vanaf 1954. Vele coryfeeën vertellen over hun tijd in Zwolle, zoals Co Adriaanse, Ron Jans, Johan Derksen, Rinus Israël, Johnny Rep en natuurlijk Fritz Korbach. Ook echte Zwolse helden komen aan het woord, zoals Leo Koopman, Ben Hendriks, René IJzerman en Henk Timmer.


Johan Derksen:
Over het wel en wee van het Zwolse profvoetbal, over al diegenen die daarin een rol speelden, leest u anekdotes en avonturen in dit prachtige boek. Want je hoeft de Europacup niet te winnen om een boeiend tijdsbeeld over voetbal te componeren.


Overigens veegt Derksen vandaag de vloer aan met de huidige voorzitter van FC Zwolle, Adriaan Visser. In het dagelijks leven is deze man directeur van Sita en hij denkt de voetbalclub er in een paar uurtjes per week wel even bij te kunnen doen. Derksen noemt hem in zijn sterke column 'de falende vuilnisman van Zwolle'.

Wat een dramatisch slechte website trouwens. Zo lees ik onder de kop Organisatie als allereerste in welke kleuren de club speelt. Zou de wasvrouw het misschien voor het zeggen hebben bij FC Zwolle?

zondag 15 november 2009

Franse bondscoach blundert op persconferentie


In een week die voor de voetbalwereld in het teken stond van verdriet en bezinning om de zelfmoord van de Duitse keeper Robert Enke, toonde de Franse bondscoach Raymond Domenech zich van zijn slechtste kant. Hij ligt onder vuur vanwege tegenvallende prestaties, maar daar trekt hij zich niets van aan. 'Als ik daar naar had geluisterd, had ik mezelf van kant gemaakt', was zijn repliek.

Links 15 november

Australiër heeft Roda nog niet uit hoofd gezet , VoetbalPrimeur

KNVB doet niets met protest van Ajax over griepprik , De Telegraaf


Spaanse wedstrijden beginnen vroeg om Aziatische wensen
, Political Economy of Football

WC 2010 cash goal for New Zealand , BBC

vrijdag 13 november 2009

Doorbekeren op leeftijdsverschil


De wissel van de 35-jarige keeper voor een 19-jarige heeft de Portugese club Portimonense een doortocht opgeleverd naar de volgende ronde. Ja, u leest het goed, de club is door vanwege een lagere gemiddelde leeftijd.

Het zit zo. Het bekertoernooi kent een groepsfase en de drie teams stonden exact gelijk qua punten en goals. Er moest er toch een verder in het toernooi en de bond heeft het team met de laagste gemiddelde leeftijd verkozen.

donderdag 12 november 2009

Schieten in Somalië


Voetbal is een bron van hoop en vrede, vindt de wereldbond Fifa. Dus waar kan je dan beter deze blijde boodschap brengen dan in Somalië, het land dat al jaren wordt geteisterd door een uiterst wrede burgeroorlog.

In de aanloop naar het WK heeft de bond wereldwijd zo'n 400 masterclasses georganiseerd voor trainers en eind oktober was het gekwelde Afrikaanse land aan de beurt. In Somalië zelf was om evidente redenen niet mogelijk, dus werd uitgeweken naar Djibouti. De emoties liepen hoog op bij de deelnemers, schrijft de Fifa.

For Somali football, the hope of better days to come is at last becoming possible.


We kunnen alleen maar hopen dat het werkt.

Links 12 november 2009

Kamagurka krijgt stadionverbod , Het Laatste Nieuws

Ex-preses Real Madrid gearresteerd , De Telegraaf

Stevens krijgt 2 ton minder van PSV , AD

Iedereen mag voetballen in Arena , Het Parool

Engelse campagne WK 2018 in crisis om leiderschap , Daily Telegraph

Pulling Strings for 2010 , Fifa

woensdag 11 november 2009

Links 11 november 2009

Voetbal als een politiek wapen Kameroen , de Volkskrant

Financieel directeur weg bij FC Utrecht , De Telegraaf

Rampenoefening Euroborg loopt uit de hand , AD

Duitsland rouwt om dood Enke , Bild

Eind aan vuvuzela in zicht


De Fifa heeft het gebruik van de buitengewoon irritante vuvuzela tijdens het komende WK goedgekeurd. Er waren veel klachten bij de Confederations Cup, waarbij de rest van de wereld kon kennismaken met dit Afrikaanse instrument en de toepassing bij voetbalwedstrijden. Danny Jordaan, voorzitter van het organiserende WK-comité LOC, zegt dat de vuvuzela is toegestaan tijdens het toernooi. Tot zover het slechte nieuws. Want daar staat tegenover dat de Fifa het instrument schaart onder de missiles, zeg maar raketten. Als er ook maar 1 op het veld terechtkomt, wordt het meteen verboden, schrijft de Zuid-Afrikaanse krant SABC. Namens alle voetballiefhebbers in de wereld ben ik dus op zoek naar een vrijwilliger...

maandag 9 november 2009

Thuisvoordeel WK moet Puma redden


Puma heeft de resultaten in het derde kwartaal zien teruglopen. De omzet daalde met 5,5% en de winst met 22%. De directie heeft het natuurlijk allemaal voortreffelijk gedaan, als het slecht gaat, ligt het altijd aan de moeilijke omstandigheden. Het komende WK moet de redding worden voor Puma. Zo'n groot toernooi is altijd goed voor meer verkopen, maar het feit dat het in Afrika wordt gehouden, is extra veelbelovend voor Puma.

CEO Jochen Zeitz:
We hopen de eerste tekenen van herstel te zien in de aanloop naar het WK in Zuid-Afrika. Door de sterke banden van Puma met het Afrikaanse voetbal hebben we een thuisvoordeel.


Puma sponsort de volgende Afrikaanse landen:

- Ghana
- Senegal
- Marokko
- Ivoorkust
- Kameroen

Bremen mag Real-shirt niet verbieden


De gemeente Bremen wilde de shirts van Real Madrid en AC Milan uit de winkels van Karstadt laten halen vanwege de reclame van gokbedrijf bwin, wat in Duitsland is verboden. De rechter heeft echter bepaald dat de gemeente moet ophouden met dit verbod op verkoop. Het oordeel viel negatief uit, omdat bwin de clubs sponsort en niet de winkelketen, schrijft Gaming Intelligence.