woensdag 30 september 2009

Fans betalen mee aan nieuwe stadions

In de Verenigde Staten kunnen supporters een stoel in een stadion kopen voor een vast bedrag voor een periode tot vijftig jaar. Deze manier om bouw of uitbreiding te financieren is een aantrekkelijk alternatief de huidige situatie, waarbij voornamelijk belastinggeld, leningen en bedrijfssponsoring worden gebruikt, schrijft z24.nl op basis van een artikel in de Wall Street Journal. Fans zitten na aankoop overigens niet levenslang vast aan hun eigen zitplaats. De rechten op de stoel kunnen gewoon op de vrije markt worden verkocht.

Clubs hoeven maar een deel van de stadionstoelen aan te bieden via deze financieringsmethode om voldoende geld binnen te halen. De universiteit van Californië in Berkeley verkoopt de rechten van drieduizend stoelen in het Memorial Stadium, dat 71.799 zitplaatsen telt.

Hiermee hoopt de instelling ruim 185 miljoen euro op te halen voor een stadionrenovatie. De beste plekken kosten tussen de 120.000 en 150.000 euro voor een periode van vijftig jaar. De goedkoopste stoelen zijn ruim 27.000 euro voor veertig jaar.


Echt compleet nieuw lijkt het concept mij trouwens niet. Ik herinner me verhalen van aandeelhouders in het Amsterdamse Olympisch Stadion, die altijd als eerste kaarten voor evenementen konden kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten