woensdag 23 september 2009

Dubbele pet Van Seumeren in opspraak

Frans van Seumeren is niet alleen voorzitter-eigenaar (meerderheidsbelang van 63%) van FC Utrecht, hij blijkt ook eigenaar van Football Players International, een bedrijf dat ingeschreven staat als spelersmakelaar. KNVB-directeur noemt het een beetje dom in De Telegraaf, maar zegt niet te kunnen ingrijpen. Van Seumeren zou zich als enige grootaandeelhouder niet met de dagelijkse werkzaamheden bezighouden.

Anomieme bronnen zien wel problemen, schrijft De Telegraaf.
De dubbelrol van de steenrijke ondernemer kwam vorige week aan het licht toen de technisch directeur Van den Helder van SV De Meern in een interview aangaf voor het nieuwe bedrijf van Van Seumeren - Football Players International BV - te gaan werken. In sommige geledingen van de voetbalwereld gingen direct wat alarmbellen af. "Ik kon mijn ogen niet geloven", zegt een ingewijde, die anoniem wil blijven, omdat hij in de toekomst wellicht zaken moet doen met FC Utrecht. "Waarschijnlijk heeft Van Seumeren bij FC Utrecht facturen van spelersmakelaars zien voorbijkomen en houdt hij de commissie in de toekomst liever in zijn eigen portemonnee. Door jonge voetballers aan Football Players International te verbinden en vervolgens bij FC Utrecht onder te brengen, zijn minder spelers van andere agenten nodig en spaart Van Seumeren veel geld uit."

Hij gaat nog verder. "En wat gebeurt er met de spelers die al onder contract staan bij FC Utrecht? Worden die benaderd - of zelfs onder druk gezet - om zich ook te laten begeleiden door Van Seumerens bedrijf? Stel je voor dat bijvoorbeeld Michel Vorm een nieuw verbeterd contract kan tekenen, maar hij zich dan wel bij Football Players International moet aansluiten. Zijn huidige makelaar kan dan naar zijn centen fluiten."

Volgens Van Seumeren is er niets mis met zijn dubbele pet:
Het is géén makelaarskantoor, maar een voetbalbedrijf. Dus de spelers van FC Utrecht blijven gewoon bij hun eigen agenten. FPI heeft niks met commissie te maken en ik heb het bedrijf alleen overgenomen, omdat FC Utrecht financieel niet krachtig genoeg is. We hebben een transparante constructie bedacht, die via financieel directeur van FC Utrecht, Rob Venneman, is getoetst bij de KNVB en advocaat Keje Molenaar. FPI en de FC Utrecht BV hebben samen een spelersfonds opgericht van vijf miljoen euro. Tot dusver zitten daar drie, dit jaar gedane aankopen in. De aandeelhoudersverhouding is net als binnen de club: bij doorverkoop van deze spelers - plus of min - deelt of betaalt FC Utrecht 37% mee en ik 63%. Nee, ik ben niet van plan afstand te doen van FPI, want - nogmaals - de constructie is getoetst bij de voetbalbond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten