donderdag 15 oktober 2009

Winkels beklad om beleid sponsor Hannover 96


In Duitsland zijn zo´n 20 filialen van de gehoorapparatenmaker Kind beklad met graffiti. De aanleiding vormen uitlatingen van Martin Kind, de eigenaar van de onderneming Kind en voorzitter van Hannover 96, over de zogenaamde 50 plus 1 regel. Deze regeling verbiedt investeerders nu nog de meerderheid in een club te bezitten en komt 11 november in stemming bij de 36 profclubs in Duitsland uit de 1. en 2. Bundesliga. Kind wil deze regeling afschaffen en heeft daarvoor een twee derde meerderheid nodig. Fans zijn kennelijk bang voor Britse toestanden en hopen dat de mannen met het grote geld wegblijven van hun clubs.

Nederland heeft de nodige ervaring met meerderheidsaandeelhouders bij clubs. Een stukje van de website vitesse.org:
Onder het motto 'Wie betaalt, bepaalt' was Dé Stoop in de jaren zestig en zeventig alles tegelijk bij DWS en FC Amsterdam: voorzitter, sponsor, directeur en eigenaar ineen. De gebroeders Molenaar bij AZ, Marten Eibrink bij PEC Zwolle, Nol Hendriks bij Roda JC, Jorien van den Herik bij Feyenoord, Cees den Braven bij FC Dordrecht en Hans Brus bij FC Den Bosch groeiden op soortgelijke wijze uit tot de allesbepalende figuren bij hun club.


Bij Vitesse moest Karel Aalbers het veld ruimen en op dit moment ligt Dirk Scheringa onder vuur met zijn AZ. Bij FC Utrecht zit momenteel Frans van Seumeren, die onlangs in opspraak raakte vanwege een dubbele pet. Het verzet tegen die meerderheidsaandeelhouders is zo gek nog niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten