woensdag 30 september 2009

Fans betalen mee aan nieuwe stadions

In de Verenigde Staten kunnen supporters een stoel in een stadion kopen voor een vast bedrag voor een periode tot vijftig jaar. Deze manier om bouw of uitbreiding te financieren is een aantrekkelijk alternatief de huidige situatie, waarbij voornamelijk belastinggeld, leningen en bedrijfssponsoring worden gebruikt, schrijft z24.nl op basis van een artikel in de Wall Street Journal. Fans zitten na aankoop overigens niet levenslang vast aan hun eigen zitplaats. De rechten op de stoel kunnen gewoon op de vrije markt worden verkocht.

Clubs hoeven maar een deel van de stadionstoelen aan te bieden via deze financieringsmethode om voldoende geld binnen te halen. De universiteit van Californië in Berkeley verkoopt de rechten van drieduizend stoelen in het Memorial Stadium, dat 71.799 zitplaatsen telt.

Hiermee hoopt de instelling ruim 185 miljoen euro op te halen voor een stadionrenovatie. De beste plekken kosten tussen de 120.000 en 150.000 euro voor een periode van vijftig jaar. De goedkoopste stoelen zijn ruim 27.000 euro voor veertig jaar.


Echt compleet nieuw lijkt het concept mij trouwens niet. Ik herinner me verhalen van aandeelhouders in het Amsterdamse Olympisch Stadion, die altijd als eerste kaarten voor evenementen konden kopen.

dinsdag 29 september 2009

Mandemakers redt noodlijdend RKC

Erin, eruit en toch weer erin: keukenboer Ben Mandemakers heeft een stormachtig weekje gehad bij RKC Waalwijk.

Het gaat niet alleen sportief uitermate beroerd, ook financieel staat het water aan de lippen. De gemeente heeft nog zes ton tegoed. Het bestuur wilde geen openheid van zaken geven waarop Mandemakers opstapte. Toen vervolgens het bestuur zelf opstapte, was de weg weer vrij voor de voormalige shirtsponsor. 'RKC moet blijven bestaan', aldus Mandemakers.

Dan is hij een van de weinigen in Nederland met deze mening, vermoed ik. Er zijn al genoeg Brabantse clubs in de Eredivisie, dat kan best wat minder.

Strijd om eigendom Liverpool


Er zijn meerdere serieuze gegadigden voor een overname van Liverpool. De belangstelling van de Saoedische prins Faisal bin Fahd bin Abdullah al-Saud was al bekend, hij zou een bedrag van 200 miljoen tot 350 miljoen pond (circa 220 miljoen tot 380 miljoen euro) overhebben voor een belang van 50% in de Britse voetbalclub. Er zou ook belangstelling van een Indiase energiemiljardair zijn. De naam van de man is niet bekend, maar een vertegenwoordiger zou afgelopen zondag al met eigenaar Tom Hicks hebben gegeten.

Real Madrid dolblij met Bwin


Real Madrid heeft het contract met shirtsponsor bwin verlengd. De Spaanse voetbalclub zou volgens berichten in de media rond de 20 miljoen euro per jaar ontvangen. Real speelt al sinds 2007 met de naam van het gokbedrijf op de borst en heeft de overeenkomst nu verlengd tot en met 2013.
Met deze deal krijgt Real het wereldrecord shirtsponsoring niet in handen. Nog maar kort geleden zette Liverpool een record neer. De Engelsen krijgen voor een periode van vier jaar 91 miljoen euro, wat neerkomt op 22,75 miljoen euro per jaar.

maandag 28 september 2009

Geld stroomt binnen bij Arsenal


Qua sportieve resultaten is er al jaren weinig lol te beleven bij Arsenal, maar financieel gaat het de club voor de wind. De winst in 2008 (het boekjaar loopt tot en met 31 mei) steeg met 20% naar 50 miljoen euro.
De omzet kwam uit op bijna 350 miljoen euro, waarbij de recette goed was voor 110 miljoen euro en de grondverkoop van het verlaten Highbury-stadion bijna 100 miljoen. Goed nieuws voor trainer Arsene Wenger, die van de bazen nieuwe spelers mag aantrekken.

DSB niet welkom in Champions League


De spelers van AZ trainden vandaag in kleding zonder de vertrouwde naam van DSB, schrijft De Telegraaf. De Uefa verbiedt namelijk reclames van banken in het prestigieuze toernooi, omdat de Italiaanse bank Uni-Credit een van de hoofdsponsors is.
Trainer Ronald Koeman: „De sponsorloze jacks die we op de training droegen waren net op tijd binnen, maar daar moeten we niet zenuwachtig van worden. Je ziet dat zo'n eerste thuiswedstrijd op Champions League-niveau wel wat doet met de club. Wij moeten ons echter alleen op het voetbal concentreren.”

donderdag 24 september 2009

Bekende voetballers gingen Borsato voor

Bekende Nederlanders uit de entertainmentindustrie (en daar reken ik het voetbal ook onder) zijn vrij zeldzaam. Tenminste, ik heb wat zitten snuffelen op internet en ik kwam er maar heel weinig tegen uit de voetballerij. De resultaten zijn zeer wisselend.

Het bekendste voorbeeld is Johan Cruyff. De stervoetballer investeerde in een varkensfokkerij en ging samen met de biggen voor 1,3 miljoen dollar het schip in. Met de schuldeisers op zijn hielen werd hij gedwongen om de voetbalschoenen weer aan te trekken.

Willem van Hanegem stak geld in een tennispark in Den Haag, maar dat leverde hem een verlies op van enkele tonnen.

Bryan Roy probeerde het met voetbalpoppetjes. Roy begon goed door via zijn netwerk met verschillende Europese topclubs contracten te sluiten, maar uiteindelijk was er toch te weinig vraag en ging de zaak op de fles.

Frank Rijkaard
verkocht zijn ondergoedbedrijf aan Van Heek - Tweka, waarbij hij wel licentiehouder van het merk bleef. Tot de verkoop had het bedrijf nooit winst gemaakt, maar haalde wel een omzet van circa 5 miljoen gulden (2,3 miljoen euro).

Nog niet zo lang geleden werd ook spits Pierre van Hooijdonk opgelicht, schrijft z24.nl. Hij verloor door een investering in een niet-bestaand Chinees textielbedrijf 250 duizend euro.

Tegenover deze missers staat ook een aantal succesverhalen. Marc Overmars heeft een eigen vastgoedbedrijf en Tscheu La Ling heeft, na ook enkele mislukkingen, een zeer succesvol bedrijf in voedingssupplementen.

Verder kan ik nog weinig (ex-)profvoetballers met een eigen bedrijf vinden, maar ik hou het in de gaten om er hier over te schrijven. Uiteraard zijn suggesties van harte welkom!

Van Seumeren reageert op kritiek licentie

Van Seumeren neemt zich de kritiek van mogelijke belangenverstrengeling tussen zijn aandeelhouderschap van FC Utrecht en het bezit van een Fifa-licentie door zijn bedrijf Football Players International KNVB-directeur Henk Kesler ter harte.

Van Seumeren in De Telegraaf: 'Als de KNVB écht denkt dat er een conflict of interest is, ben ik - als opening - bereid om Van den Helder zijn FIFA-licentie te laten inleveren.'

Sponsors Liverpool haken af om fans


Eerder deze maand sloot Liverpool nog een contract met de nieuwe shirtsponsor Standard Bank voor een recordbedrag van 91 miljoen euro voor 4 jaar, toch zegt algemeen directeur Christian Purslow dat het gedrag van de fans potentiële geldschieters afstoot. Supporters uiten hun ontevredenheid over het beleid van de club en daarom haken geïnteresseerde partijen af.

Commercieel directeur Ian Ayre doet ondertussen zijn best om uittredend shirtsponsor Carlsberg voor de club te behouden, zegt hij op sportsmedia.com. 'We zien veel mogelijkheden om met hen door te gaan, net als zij. Supporters zien het bedrijf als onderdeel van de familie.'
Carlsberg verlengde onlangs zijn contract met de Engelse voetbalbond FA met vier jaar.

woensdag 23 september 2009

Ajax scoort online met video

Ajax heeft zijn website vernieuwd en verbeterd met videocontent. De beelden van Ajax.tv zijn nu ook op de internetsite van de Amsterdamse club te vinden.

Volgens marketingfacts.nl loopt Ajax daarmee uit op de concurrentie, tenminste wat betreft de aanwezigheid op het web. Vooral Feyenoord en AZ laten het hier afweten, voor PSV maakt de auteur een uitzondering.

KNVB treedt op tegen voetbal als witwasmachine

De redactie van Voetbal International is onlangs op een rapport van de Financial Action Task Force gestuit, waarin de opmars van criminelen in de voetbalwereld wordt beschreven.

Het rapport is al in juli van dit jaar verschenen en ik heb er toen ook een bericht over gemaakt. Hopelijk heeft VI meer invloed en wordt er nu meer mee gedaan. De KNVB heeft in ieder geval al drie rechercheurs in dienst genomen om dubieuze praktijken in het Nederlandse voetbal te onderzoeken.

Dubbele pet Van Seumeren in opspraak

Frans van Seumeren is niet alleen voorzitter-eigenaar (meerderheidsbelang van 63%) van FC Utrecht, hij blijkt ook eigenaar van Football Players International, een bedrijf dat ingeschreven staat als spelersmakelaar. KNVB-directeur noemt het een beetje dom in De Telegraaf, maar zegt niet te kunnen ingrijpen. Van Seumeren zou zich als enige grootaandeelhouder niet met de dagelijkse werkzaamheden bezighouden.

Anomieme bronnen zien wel problemen, schrijft De Telegraaf.
De dubbelrol van de steenrijke ondernemer kwam vorige week aan het licht toen de technisch directeur Van den Helder van SV De Meern in een interview aangaf voor het nieuwe bedrijf van Van Seumeren - Football Players International BV - te gaan werken. In sommige geledingen van de voetbalwereld gingen direct wat alarmbellen af. "Ik kon mijn ogen niet geloven", zegt een ingewijde, die anoniem wil blijven, omdat hij in de toekomst wellicht zaken moet doen met FC Utrecht. "Waarschijnlijk heeft Van Seumeren bij FC Utrecht facturen van spelersmakelaars zien voorbijkomen en houdt hij de commissie in de toekomst liever in zijn eigen portemonnee. Door jonge voetballers aan Football Players International te verbinden en vervolgens bij FC Utrecht onder te brengen, zijn minder spelers van andere agenten nodig en spaart Van Seumeren veel geld uit."

Hij gaat nog verder. "En wat gebeurt er met de spelers die al onder contract staan bij FC Utrecht? Worden die benaderd - of zelfs onder druk gezet - om zich ook te laten begeleiden door Van Seumerens bedrijf? Stel je voor dat bijvoorbeeld Michel Vorm een nieuw verbeterd contract kan tekenen, maar hij zich dan wel bij Football Players International moet aansluiten. Zijn huidige makelaar kan dan naar zijn centen fluiten."

Volgens Van Seumeren is er niets mis met zijn dubbele pet:
Het is géén makelaarskantoor, maar een voetbalbedrijf. Dus de spelers van FC Utrecht blijven gewoon bij hun eigen agenten. FPI heeft niks met commissie te maken en ik heb het bedrijf alleen overgenomen, omdat FC Utrecht financieel niet krachtig genoeg is. We hebben een transparante constructie bedacht, die via financieel directeur van FC Utrecht, Rob Venneman, is getoetst bij de KNVB en advocaat Keje Molenaar. FPI en de FC Utrecht BV hebben samen een spelersfonds opgericht van vijf miljoen euro. Tot dusver zitten daar drie, dit jaar gedane aankopen in. De aandeelhoudersverhouding is net als binnen de club: bij doorverkoop van deze spelers - plus of min - deelt of betaalt FC Utrecht 37% mee en ik 63%. Nee, ik ben niet van plan afstand te doen van FPI, want - nogmaals - de constructie is getoetst bij de voetbalbond.

maandag 21 september 2009

Grote bedrijven steunen campagne WK 2018-2022

Vijf grote internationale ondernemingen hebben zich verbonden aan The HollandBelgium Bid, het initiatief om het WK Voetbal naar de lage landen te halen. BAM, ING, KLM, PricewaterhouseCoopers en Randstad hebben zich achter de kandidatuur van België en Nederland geschaard. De vijf partners steunen de campagne financieel en door het inbrengen van hun kennis, expertise, netwerk en maatschappelijke betrokkenheid, aldus het persbericht.

Daarnaast zijn er ook enkele bekende ex-sporters die hun steun voor deze actie hebben uitgesproken. Johan Cruijff, Paul van Himst, Ruud Gullit, Kim Gevaert, Justine Henin, Pieter van den Hoogenband, Daphne Koster en Enzo Scifo staan op de lijst.

Als ik zo de namen van de bedrijven op me laat inwerken, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat Nederland de leiding naar zich toe heeft getrokken. De woordvoerder is Nederlander Harrie Been, de aankondiging is in Nederland en als speciaal adviseur is de Franse (!) ex-international Christian Karembeu aangetrokken: hebben we die Belgen eigenlijk nog wel nodig?

Beleggen in voetbalclubs blijkt lucratief

De meeste beursgenoteerde bedrijven hebben de afgelopen jaren dramatische rendementen opgeleverd voor beleggers. Een opvallende uitzondering zijn de aandelen van voetbalclubs. De Dow Jones STOXX Football is de afgelopen vijf jaar bijna 30% in waarde gestegen, terwijl de index met 1.800 grootste bedrijven een min van 8% liet zien.
Deze index bestaat uit de aandelen van 25 clubs uit heel Europa. Voor Nederland is Ajax de enige vertegenwoordiger. Daarnaast zijn er onder andere clubs uit Duitsland, Engeland, Turkije, Denemarken, Portugal en Frankrijk. Kennelijk zijn deze aandelen redelijk crisisbestendig.

WK goed voor economie deelnemende landen

De Engelse economie mag dan behoorlijk op zijn gat liggen, het nationale voetbalteam heeft zich in ieder geval wel geplaatst voor het komende WK in Zuid-Afrika. En dat betekent dat er economisch een behoorlijke impuls is te verwachten. Volgens wetenschappelijke schattingen levert de Engelse deelname in eigen land een plus op van 1,5 tot 2 miljard pond (ongeveer 1,7 tot 2,2 miljard euro).

Simon Chadwick, professor Sport Business Strategy en Marketing aan de universiteit van Coventry, zegt dat deelname aan een WK een eigen micro-economie oproept.

Een grote winnaar wordt hoogstwaarschijnlijk Panini, maker van voetbalplaatjes en albums. Andere bedrijven die profiteren zijn:
- cafés halen een extra omzet van circa 40 miljoen euro per wedstrijd van Engeland
- tv-verkopers
- advertentieverkopers besteden meer dan 300 miljoen euro extra
- kledingsponsor Umbro rekent op veel extra verkopen van shirts
- reisbureaus verkopen veel reizen naar Zuid-Afrika

Tegenover deze winnaars staan ook verliezers. De belangstelling om huizen te kopen neemt waarschijnlijk fors af, terwijl ook bioscopen leeg zullen blijven.

donderdag 17 september 2009

Eigenaar zoekt vers geld voor Liverpool

De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch heeft de opdracht gekregen van Tom Hicks, mede-eigenaar van Liverpool, om investeerders te zoeken. Voor 100 miljoen pond (112 miljoen euro) kun je 25% van de Reds in handen krijgen. De bank zal vooral in het Midden-Oosten zoeken.

De Amerikaanse eigenaren Tom Hicks en George Gillett waarderen de club in totaal op 600 miljoen euro, maar zouden korting geven vanwege het minderheidsbelang en het huidige economische klimaat. Dat schrijft The Guardian.
Volgens Gillett staat Liverpool er goed voor. De club zou de laagste schuld van alle clubs in de Premier League hebben.

Duitsland
Gisteren schreef ik nog over Bayern. Autofabrikant Audi zou voor 100 miljoen euro een belang van 10% in deze Duitse club willen kopen. Daarmee zou Bayern dus bijna twee keer zoveel waard zijn als Liverpool.

Puma en adidas begraven strijdbijl

Werknemers van Puma en adidas spelen vandaag een potje voetbal tegen elkaar. Daarmee hopen de beide bedrijven een einde te maken aan de onderlinge vete, die zestig jaar heeft geduurd.
Adidas werd in 1924 opgericht als Gebrüder Dassler Sportschuhfabrik door de broers Adi en Rudi Dassler. De ware toedracht van de ruzie tussen de broers is nooit opgehelderd, maar er doen geruchten de ronde over overspel met andermans vrouw en diefstal uit de bedrijfskas. De meeste mensen gaan uit van een verkeerd opgevatte opmerking van Adi. Bij bombardementen in 1943 door geallieerde bommenwerpers zou Adi met zijn zijn familie bij het betreden van een bunker, waar Rudi al met zijn gezin zat, hebben gezegd: 'Die klootzakken zijn weer terug'. Rudi dacht dat het over hem ging en niet over de bommenwerpers en vertrok voorgoed en richtte Puma op. Sindsdien voerden beide bedrijven vanuit hun hoofdkantoren in Herzogenaurach een bittere strijd tegen elkaar, waarbij ook de bevolking in twee kampen was opgedeeld. Het project Peace One Day 2009 is bedoeld om aan deze vete een einde te maken.

woensdag 16 september 2009

Gerucht over belang Audi in Bayern

Volgens de Duitse krant Bild overweegt automaker Audi een belang te nemen in Bayern Munchen. Het zou gaan om een belang van 10%, oftewel een investering van 100 miljoen euro. Daarmee zou de totale waarde van de Beierse voetbalclub 1 miljard euro bedragen.

Audi zou daarmee na adidas het tweede bedrijf worden met een belang in Bayern Munchen. De samenwerking tussen Bayern en Audi bestaat al sinds 2002 en omvat onder andere het toernooi om de Audi-cup. De rest van de aandelen is in handen van een bevriende stichting, gelieerd aan de vereniging Bayern Munchen.

Platini waarschuwt Real en Chelsea

Clubs met structureel hoge schulden mogen straks niet meer meedoen aan de Europese voetbalcompetities. Dat zegt Uefa-president Michel Platini in een interview met De Telegraaf. Vooral Real Madrid en Chelsea zouden moeten oppassen.

´Net als in het bedrijfsleven moet je natuurlijk anders tegen een club aankijken, die jarenlang een goed financieel resultaat heeft gehaald en tegen één minder jaar aanloopt. Maar clubs, die jarenlang torenhoge schulden hebben opgebouwd en in 2012 weer rode cijfers op hun jaarbalans hebben staan, kunnen het echt vergeten. De cijfers liegen er niet om. Real Madrid kampt met een schuld van 600 miljoen, Liverpool en Chelsea ook, terwijl Manchester United tot 700 miljoen euro in de rode cijfers zit´, aldus Platini.

Het lijkt de Uefa ernst te zijn. De internationale voetbalbond heeft een Fair Play Committee ingesteld, dat onder leiding van de politieke zwaargewicht Jean-Luc Dehaene toezicht houdt op het gedrag van de clubs.

maandag 14 september 2009

Aegon lanceert Ajax-spaarrekening

Ruim een jaar staat de naam van Aegon op het shirt van Ajax en nu komt de verzekeraar met een spaarrekening voor de fans. Eigenlijk is het niet meer dan de al bestaande spaarrekening maar dan met een Ajax-sausje. Maar er worden twee verschillende rentepercentages genoemd: op de website van Ajax staat een advertentie met een minimumpercentage van 4%, terwijl Aegon op de eigen website een laagste rentetarief van 3,5% vermeldt. Het is wel een sympathiek idee dat Aegon bij iedere nieuwe spaarrekening een bedrag overmaakt naar de jeugdopleiding van de Amsterdamse club.

´Bij het openen van deze spaarrekening ontvangt de fan, als hij/zij 25 euro stort en zich aanmeldt als Ajax-Aegon fan, een Ajax-Aegon bal met de handtekeningen van alle Ajax spelers. Daarnaast geeft Aegon voor elke nieuw geopende rekening, met een minimale storting van 25 euro een bedrag van 5 euro aan de jeugdopleiding ‘De Toekomst’ van Ajax.

Bank wordt shirtsponsor Liverpool

Veel banken en verzekeraars hebben het moeilijk en besparen op hun marketingactiviteiten. Toch sluit Liverpool de grootste sponsordeal ooit met de bank Standard Chartered. Het gaat om een deal van vier jaar, waarvoor de club 91 miljoen euro krijgt.
Hiermee loopt Liverpool de achterstand in op Manchester United, dat voor het lopende seizoen een even grote deal sloot met verzekeraar Aon. Alleen op het gebied van recettes loopt Liverpool nog achter bij de concurrentie. De inkomsten van Liverpool bedragen hier bijna 40 miljoen pond (circa 45 miljoen euro) op jaarbasis, terwijl United meer dan 100 miljoen binnenharkt. Ter vergelijking: Ajax haalde in het seizoen 2007-2008 een voetbalomzet van 29 miljoen euro )recettes nationaal en internationaal voetbal, seizoenskaarten en business seats).

Internationaal
Standard Chartered meldt op de website dat de overeenkomst een grote internationale dimensie heeft. Vooral op de opkomende markten buiten de westerse wereld ziet de bank grote mogelijkheden. “We see many opportunities to continue growing our business, particularly as Asia, Africa and the Middle East are emerging from the global downturn more quickly than the West. This sponsorship will drive a step change in brand recognition in our key markets and will provide an additional catalyst for our business growth.”

donderdag 10 september 2009

Arena wordt groen stadion

Nee, geen flauwe grappen over het gras: de Amsterdam Arena wordt groen. De directie van het stadion en de gemeente Amsterdam hebben een overeenkomst gesloten om te verduurzamen.
Minder energie- en watergebruik, CO2-emissies, afvalproductie en mobiliteitsbelasting zijn de belangrijke speerpunten. Duurzaamheid zal tevens onderdeel zijn van het onderzoek naar de eventuele uitbreidingsvarianten ten behoeve van het WK Voetbal 2018/2022.

Ronaldo-loos WK kost Real veel geld

Real-voorzitter Florentino Perez zal gisteren opgelucht adem hebben gehaald na de winst van Portugal op Hongarije. Met deze overwinning blijft Portugal in de race voor deelname aan het komende WK en blijft de kans bestaan voor Ronaldo om te schitteren op dit wereldpodium en kan Real Madrid veel shirtjes met zijn naam verkopen.

Volgens de Spaanse krant Sport (uit Barcelona, dus wel partijdig) nam de omzet van Real Madrid in 2002, het jaar na de komst van Zinedine Zidane, met honderd miljoen euro toe tot driehonderd miljoen. De Portugese voetbalbond rekent op een strop van honderd miljoen euro als zijn nationale ploeg het WK niet haalt.

Blatter: geen boetes, maar punten kwijt

Fifa-president Joseph Blatter vindt dat geldboetes te weinig effect sorteren om ongewenst gedrag van clubs te bestrijden. Aftrek van punten zou in zijn ogen een betere straf zijn. Blatter vindt deze maatregel met name gepast om clubs te bestraffen die de regels van transfers van jonge spelers overtreden.

´Nationale bonden en competities moeten het lef hebben dat te doen, dan houdt dat gedrag wel op´, zei Blatter, die benadrukte op persoonlijke titel te spreken. Ook racistische spreekkoren en rellen zouden op deze manier bestraft kunnen worden.

´Het doet wel pijn, maar ik zou voor puntenaftrek zijn. Als je problemen met het publiek hebt, is het te gemakkelijk om te zeggen dat wedstrijden dan maar voor lege stadions gespeeld moeten worden. Puntenaftrek is beter´, aldus Blatter gisteren tegen de BBC.

Volgens Blatter is een aantal clubs bang voor de nieuwe houding van de Fifa.
Aanleiding voor de uitspraken is het verbod voor Chelsea om tot januari 2011 transfers te doen.

KPN spaart Witsel na doodschop

De Belgische KPN-dochter Base is sponsor van Standard Luik. Direct na de doodschop van Standard-speler Alex Witsel maakte Base duidelijk dat het de club zou steunen als Witsel zwaar gestraft zou worden. Een paar dagen later zegt het bedrijf in een persbericht echter dat het zowel de speler als de club steunt.

Citaat: ´Zelfs als beide partijen niet op alle vlakken 100% overeenkomen, betekent dit niet dat de partijen onmiddellijk zonder enige vorm van gesprek uit elkaar moeten gaan. BASE en Standard willen de komende weken nu gebruiken om samen het vertrouwen te herstellen.
Daarom wordt zo snel mogelijk een vergadering belegd in Sclessin om te proberen de verschillen in opinie weg te werken. Beide partners hopen dit buiten de spotlights van de media te kunnen doen.´

Witsel wegsturen zullen ze niet snel doen bij Standard, hij is een van de grote talenten van de club. Op 15-jarige leeftijd kreeg hij aanbiedingen van Real Madrid en Arsenal, maar Witsel koos ervoor in Luik te blijven. Vorig jaar stond deze speler nog in de belangstelling van Bolton Wanderers en Manchester United. Hoe schandalig de overtreding ook was, een lucratieve transfer zullen de Belgen toch niet laten lopen.

De opstelling van Base legt mooi bloot hoe lastig de relatie tussen sponsor en gesponsorde kan zijn. Idealiter worden beide partijen er beter van, maar de praktijk ligt toch vaak moeilijker. En impulsief reageren maakt het er dan niet makkelijker op. Hopen dat het wel overwaait lijkt mij in ieder geval geen optie voor Base.

Amstel helpt voetbalteams online

Kan KNVB-sponsor Amstel scoren bij de doelgroep van volwassen amateurvoetballers? Het bierbedrijf heeft teamlink.nl gelanceerd, een website waar teams kunnen zien waar ze moeten spelen. Of in de woorden van het bedrijf zelf:

`In TEAMLINK staat, gepersonaliseerd voor ieder senioren amateurteam, alles op één plek. Zo staan automatisch de officiële KNVB-stand, -uitslagen en -speelschema's erin, kan in een automatische planner eenvoudig worden aangegeven of men wel of niet aanwezig zal zijn bij de volgende wedstrijd, wie er rijdt en worden zelfs de wasbeurten van de tenues automatisch ingepland.

Daarnaast kunnen teams en supporters foto's delen, berichten sturen en nog veel meer. Met dit initiatief slaan Amstel en de KNVB de handen ineen door met een interactieve service het leven van de amateurvoetbalteams eenvoudiger én leuker te maken.´

Het ziet er interessant en ook veelbelovend uit, maar op marketingfacts.nl zijn er ook al veel kanttekeningen van gebruikers. Rechtstreeks contact met de doelgroep van 1,2 miljoen spelers is natuurlijk een natte droom voor iedere marketeer, maar echt eenvoudig is het zeker niet te noemen. We houden de vorderingen in de gaten.

Amstel heeft in ieder geval een naam hoog te houden op het gebied van voetbalmarketing. Superpingels en de drie vrienden waren in het verleden succesvolle acties (mensen vonden ze toen in ieder geval meestal wel leuk). Ook de Amstel-site voetbal.nl schijnt vernieuwd te zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik die website eigenlijk niet (meer) kende. Qua uiterlijk zet het er mooi uit, maar de inhoud overtuigt mij ondanks de ingezette vernieuwing nog niet. Het nieuws is keurig verzorgd, maar vrijwel alle content eromheen is hopeloos verouderd...

Seat hoofdsponsor Europa League


Autofabrikant Seat stort zich op het voetbal. De van oorsprong Spaanse onderneming is nu onderdeel van Volkswagen en wordt nu hoofdsponsor van de Europa League (de opvolger van de Uefa Cup. Beide partijen hebben geen nadere details bekendgemaakt. Toch ben ik benieuwd hoe de Nederlandse organisatie van Seat inspeelt op de kansen van dit sponsorship. Gaat het verder dan alleen maar ruimte op de reclameborden? Opmerkelijk genoeg is er niets te vinden over deze deal op zowel de site van Seat als die van de Uefa. In oktober gaat de overeenkomst in, misschien dat ze dan meer te melden hebben over de voorwaarden.