donderdag 29 oktober 2009

Is PriceWaterhouseCoopers schizofreen?

Wat zie ik nu ineens voorbijkomen? PriceWaterhouseCoopers blijkt de Engelse kandidatuur voor het WK 2018 te steunen. Maar die zijn toch ook al Official Partner voor de Nederlands-Belgische optie?

Ok, ik snap ook wel dat het twee verschillende bedrijven zijn die onder dezelfde vlag werken. Maar ik kan me toch voorstellen dat het intern wel wat scheef opgetrokken wenkbrauwen zal opleveren. Als het al geen flinke ruzie is...

woensdag 28 oktober 2009

Zidane praat over voetbalschoenen

Reclamemakers opletten. Het hoeft niet lollig te zijn, niet ingewikkeld, niet schreeuwerig. Gewoon een man die praat over zijn voetbalschoenen, gemixt met beelden waarin hij het bewijs van de kwaliteit levert. Een briljant filmpje en nog overtuigend ook. Als ik zelf nog voetbalde, zou dit me over de streep trekken. Ja, Zinedine Zidane was wel de beste voetballer van zijn tijd en hem zien voetballen is heel bijzonder. Zelfs nu nog.

O, o, o wat is dit mooi...

Het heeft helemaal niets te maken met de rest van de berichten op dit blog, maar het is toch wel heel erg de moeite waard, geloof me.

Audi-presentatie bij Real valt in de sneeuw


De spelers van Real Madrid kiezen ieder jaar een nieuwe auto van de sponsor. In ruil daarvoor moeten ze dan even een proefritje voor de camera maken, zodat Audi aan de rest van de wereld kan laten zien dat de sterren in hun producten rijden.

De presentatie van dit jaar was echter wat lastig. De voetballers moesten namelijk een stukje rijden in de sneeuw, wat niet iedereen even gemakkelijk afging, zoals te zien is in het filmpje op AS.com.

Audi timmert flink aan de weg in het voetbal. De Duitse autoproducent is ook sponsor van FC Barcelona, FC Bayern München, Manchester United, AS Monaco en Red Bull Salzburg.

Eigen bier voor Maradona

Voetballegende Diego Maradona krijgt zijn eigen biermerk. De Mexicaanse brouwer Cerveceria Revolucion brengt sinds deze week het bier 10 Marado op de markt.

De Argentijnse superster is de eerste in een serie. De brouwerij is van plan ook onder de namen van andere beroemde voetballers bier op de markt te brengen.

Wel een vreemde combinatie trouwens, Maradona en bier. Bij het horen van zijn naam denk je toch eerder aan een andere drug.

donderdag 22 oktober 2009

Pathé wil WK uitzenden in bioscoop


Volgens een Pathé-woordvoerder is er veel belangstelling onder voetballiefhebbers om de wedstrijden van Oranje op het komende WK in de bioscoop te bekijken.
''Het afgelopen weekeinde is het in Londen getest en daar bleek het een succes'', aldus de woordvoerder. ''Wij gaan bekijken of het mogelijk is en we zijn met verschillende partijen in gesprek.''

Pathé toonde de afgelopen jaren al registraties van toneel- en operavoorstellingen en muziekconcerten zoals van Robbie Williams. ''Sport zou een logische volgende stap zijn''.


Het is weer eens iets anders dan de kroeg. Zou het echt werken? Betalen voor iets wat je gratis thuis op je breedbeeldtelevisie kan bekijken?

woensdag 21 oktober 2009

Aasgieren storten zich op AZ


De belangstellenden staan in de rij om AZ te kopen. Volgens het Noord-Hollands Dagblad gaat het om investeerders uit Oost-Europa en het Midden-Oosten.

,,De koopjesjagers staan al klaar. Het is een soort drie dolle dagen in de Bijenkorf'', zegt een ingewijde uit de voetbalwereld.


We zullen zien. Er waren ook belangstellenden voor DSB Bank, maar die haakten toch af na een blik in de boeken. Of zal AZ zich toch voor de derde keer in handen van een rijke eigenaar storten?

maandag 19 oktober 2009

'AZ-fans zeggen massaal VI op'


Voetbal International heeft honderden opzeggingen gekregen van boze AZ-fans vanwege berichtgeving over de toekomst van de Alkmaarse club. Tenminste, dat schrijft AZ Fanpage.

Zelf gaven de redacteuren toe 'niet wijs te raken uit de Hongaarse kubus', maar dat weerhield beide journalisten niet om op een uiterst zwartgallige, speculatieve en amper onderbouwde manier het doodvonnis van AZ te tekenen. Twee blunders tekenden echter hun onwetendheid. Zo werd gesteld dat de directie van AZ zelf niet weet hoe de vork precies in de steel zit. Een erg vreemde zaak met penningmeester Rene Neelisen in de gelederen die al van meet af aan de rechterhand is van Dirk Scheringa en zowel bij AZ als bij DSB een directiefunctie vervult. Ook de insinuatie dat het stadion van AZ op het spel stond was de plank totaal mis slaan aangezien een verkoop nooit een huurovereenkomst kan breken.


Zo werkt de lange reclamespot van VI twee keer per week op RTL 7 als een boemerang tegen het blad en hoofdredacteur Johan Derksen. Toch maar weer kijken vanavond hoe hij dit weer gaat rechtbreien.

Ajax stapt in internationaal voetbalnetwerk


Ajax is de enige Nederlandse club die meedoet aan SoccerMatch, een internationaal gezelschap van clubs, bonden en voetbalgerelateerde leveranciers bedoeld om te netwerken. Andere deelenemende clubs zijn Aston Villa, Benfica, Bolton Wanders, Burnley, Celtic, Liverpool, Newcastle, Stuttgart en Wigan Athletic.

Gokbedrijf lijdt onder gebrek aan remises

De Engelse bookmaker William Hill heeft de resultaten zien inzakken. Volgens het gokbedrijf komt dat doordat er tot en met eind september maar vier gelijke spelen zijn en in de rest van de wedstrijden dus altijd een winnaar. De meeste klanten gokken niet op remises en dus moest William Hill veel uitkeren, schrijft de BBC.

Ondanks de tegenvallende resultaten in het afgelopen kwartaal is William Hill niet negatief over het hele boekjaar. Het aantal weddenschappen groeit namelijk, zowel via internet als in de winkels. Op de beurs steeg het aandeel met 7%.

vrijdag 16 oktober 2009

Ajax moet lenen na verlies (of Suarez verkopen)

Ajax heeft in het afgelopen jaar een verlies geboekt van 3,4 miljoen euro. De omzet ging wel omhoog met 8,5% naar 67,2 miljoen. De verkopen van Klaas Jan Huntelaar en Thomas Vermaelen hebben de club niet uit de rode cijfers kunnen houden. (persbericht)

Ajax verwacht dat in het boekjaar 2009/2010 een operationeel verlies zal worden gerealiseerd. Na balansdatum zijn in de zomertransferperiode geen transferinkomsten van materiële omvang gerealiseerd. Indien in de wintertransferperiode of tussen einde competitie en 30 juni 2010 transferresultaten van voldoende omvang plaatsvinden, kan alsnog een positief netto resultaat geboekt worden.
Ajax beschikt naar verwachting niet over voldoende eigen liquide middelen om zonder een beroep te doen op de kredietverstrekking zijn activiteiten te financieren. In het tweede halfjaar zal Ajax mogelijkerwijs de kredietfaciliteit bij de bank kortstondig aanspreken.
Voor het seizoen 2009/2010 heeft Ajax 41.110 jaarkaarten uitgegeven.


Er is volgens mij maar één conclusie mogelijk: Martin Jol kan hoog of laag springen, Luis Suarez wordt in de winterstop verkocht. Jammer voor de fans, maar de club heeft geld nodig.

Bij een omzet van 69 (!!!) aandelen gaat de koers met ruim 2% omlaag naar 6,39 euro.

PSV-jurist draait overuren


De contracten van PSV zijn momenteel onderwerp van discussie. Zowel rond het eerste elftal als in de jeugdopleiding is de club (al dan niet terecht) in opspraak.

Oud-trainer Huub Stevens eist dat de club de gemaakte afspraken nakomt na zijn vertrek in januari van dit jaar, schrijft de Volkskrant. PSV op zijn beurt wil niet betalen, omdat Stevens in interviews het beleid van PSV bekritiseerde. Beide partijen hebben hun geschil voorgelegd aan de arbitragecommissie van de KNVB. De uitspraak volgt over drie à vier weken.

Jeugdspelers
In De Telegraaf staat vandaag een verhaal over de banden van PSV met Kees Ploegsma jr.

De KNVB heeft inmiddels drie ouders van PSV-jeugdspelers gevraagd of zij willen getuigen tegen Kees Ploegsma junior, uitgerekend de makelaar die PSV met regelmaat aanprijst bij ouders van jonge PSVers.


PSV steunt het onderzoek van de KNVB, maar directeur Jan Reker reageert geschrokken op een verhaal over manager jeugdscouting Rini de Groot. Deze nam vorig jaar het initiatief om een veertienjarige asielzoeker een schuldbekentenis van 75.000 euro te laten tekenen.

Dit kwam naar voren uit diverse verklaringen, in bezit van Telesport, opgetekend in de zaak van de KNVB tegen Arie Treffers van Sportconsult. Deze makelaar werd door PSV verbannen van het jeugdcomplex omdat hij spelers onder zestien jaar benaderde. Treffers is hiervoor inmiddels veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 5000 euro, maar doet inmiddels wel weer zaken met PSV.

donderdag 15 oktober 2009

Winkels beklad om beleid sponsor Hannover 96


In Duitsland zijn zo´n 20 filialen van de gehoorapparatenmaker Kind beklad met graffiti. De aanleiding vormen uitlatingen van Martin Kind, de eigenaar van de onderneming Kind en voorzitter van Hannover 96, over de zogenaamde 50 plus 1 regel. Deze regeling verbiedt investeerders nu nog de meerderheid in een club te bezitten en komt 11 november in stemming bij de 36 profclubs in Duitsland uit de 1. en 2. Bundesliga. Kind wil deze regeling afschaffen en heeft daarvoor een twee derde meerderheid nodig. Fans zijn kennelijk bang voor Britse toestanden en hopen dat de mannen met het grote geld wegblijven van hun clubs.

Nederland heeft de nodige ervaring met meerderheidsaandeelhouders bij clubs. Een stukje van de website vitesse.org:
Onder het motto 'Wie betaalt, bepaalt' was Dé Stoop in de jaren zestig en zeventig alles tegelijk bij DWS en FC Amsterdam: voorzitter, sponsor, directeur en eigenaar ineen. De gebroeders Molenaar bij AZ, Marten Eibrink bij PEC Zwolle, Nol Hendriks bij Roda JC, Jorien van den Herik bij Feyenoord, Cees den Braven bij FC Dordrecht en Hans Brus bij FC Den Bosch groeiden op soortgelijke wijze uit tot de allesbepalende figuren bij hun club.


Bij Vitesse moest Karel Aalbers het veld ruimen en op dit moment ligt Dirk Scheringa onder vuur met zijn AZ. Bij FC Utrecht zit momenteel Frans van Seumeren, die onlangs in opspraak raakte vanwege een dubbele pet. Het verzet tegen die meerderheidsaandeelhouders is zo gek nog niet.

KNVB wil Eredivisie nek omdraaien


KNVB-voorzitter Michael van Praag wil een doorstart van de Atlantic League, een competitie tussen teams uit Nederland, Schotland, België, Zweden en Denemarken. Hij krijgt daarbij de steun van Feyenoord en PSV, schrijft VI.

Dit plan werd eind jaren negentig afgeschoten door de UEFA. 'Het bleek toen niet realistisch omdat de conservatieve UEFA alles blokkeerde. Nu ik zelf lid ben van de Europese voetbalbond, kan ik beginnen met lobbyen', laat Van Praag weten aan het voetbalmagazine.


Behalve door PSV en Feyenoord wordt de formule gesteund door Anderlecht, Glasgow Rangers uit Schotland, en de Scandinavische toppers AIK Stockholm en Brondby.

Oranjecamping WK opent inschrijving

De Oranjecamping heeft zijn digitale tenten geopend. Sinds een week kunnen belangstellenden reizen boeken naar het WK in Zuid-Afrika. Eerlijk is eerlijk, het ziet er prachtig uit. Dat mag ook wel, met Heineken als hoofdsponsor en Idtv als mediapartner. Multi- en social media zijn ruimschoots aanwezig.

Het concept is van Club Travel. Handige jongens, die moet ik in de gaten houden.

Voetbal verbroedert politieke aartsvijanden


De kwalificatiewedstrijden van gisteren voor het WK 2010 leverde een aantal fraaie staaltjes verbroedering op.
Zo zaten de Turkse en de Armeense president ondanks hun politieke meningsverschillen broederlijk naast elkaar bij de wedstrijd tussen hun landen. ´We schrijven geen geschiedenis, we maken geschiedenis´, aldus de Turkse president Abdullah Gul. Afgelopen zaterdag was de sfeer nog heel anders tussen hem en zijn Armeense ambtsgenoot Serzh Sargsyan. Toen waren beiden aanwezig in Zurich om een verdrag te ondertekenen over het herstel van diplomatieke landen. Verder onderhandelden ze over opening van de gezamenlijke grens en de start van een wetenschappelijk debat tussen historici over de volkerenmoord op 1,5 miljoen Armeniers in de nadagen van het Ottomaanse Rijk. De Turken wonnen de wedstrijd op het veld met 2-0.

Ook in Zuid-Amerika had het voetbal een positieve invloed. Zo ging een brug tussen Argentinie en Uruguay, die twee jaar dicht was geweest ondanks uitgebreide onderhandelingen, open voor Argentijnen die naar de wedstrijd in Montevideo wilden, vertelde de correspondent van Radio 1. En in Honduras brak een nationaal feest uit na de plaatsing voor het WK. De bondscoach hoopt dat dit resultaat de gemoederen rond de afgezette president Zelaya kan bedaren.

woensdag 14 oktober 2009

Seedorf heeft AC Monza alweer verkocht


Clarence Seedorf was nog maar een paar maanden aandeelhouder van de Italiaanse Serie C-club AC Monza en nu is hij het alweer kwijt. De club meldt op zijn website dat er een andere investeerder is gevonden. Seedorf was een van de investeerders, samen met onder andere oud-speler Giuseppe Bergomi en zakenman Salvo Zangari.

Onlangs is AC Monza door een andere partij overgenomen. Hierbij willen we nogmaals duidelijk maken dat de heer Clarence Seedorf geen officiële functie meer bij ons vervult.


Bij de Italiaanse club zijn momenteel twee Nederlanders actief: doelman Sander Westerveld en Stefano Seedorf, de neef van Clarence.

Advocaat accepteert geen Vuitton-tassen


De kersverse bondscoach van Belgie, Dick Advocaat, trekt de disciplinaire touwtjes voor zijn selectie stevig aan. Doelman Louis Bally verscheen met een dure Vuitton-tas (800 euro), terwijl Nike de sponsor van de Rode Duivels is. Dat kwam Bally op een publiekelijke uitbrander van Advocaat te staan, schrijft Sporza.
Bij je club doe je wat je wilt, maar hier gebruiken we allemaal Nike-tassen. Opvallen doe je in de goal, niet met je tas.

Gaby Mudingayi en Roland Lamah hadden overigens ook een tas van Louis Vuitton bij zich, maar niet zo'n opvallende witte. De spelers mogen ook niet meer met mp3-spelers en gsm's spelen op momenten dat ze samen zijn.

dinsdag 13 oktober 2009

Scheringa blijft aan als voorzitter AZ

Tijdens een persconferentie bij AZ is bekendgemaakt dat Dirk Scheringa voorzitter blijft, ondanks de perikelen bij zijn DSB.

´Maar hij zal voorlopig geen actieve rol bij AZ vervullen´, liet Gerrit Valk weten. Hij is lid van de raad van commissarissen van AZ. ´Of en op welke wijze Dirk Scheringa op langere termijn bij AZ betrokken blijft, valt nu nog niet aan te geven. Dat zal de toekomst uitwijzen.´


AZ-trainer Ronald Koeman doet ook nog een duit in het zakje(via z24.nl). Bij AZ blijkt niemand te bankieren bij DSB en ook de club zelf niet. Is die Scheringa nou zo slim of zijn wij nou zo dom?

Gaat Afab DSB Bank achterna?


Voor zakennieuws moet je kennelijk tegenwoordig bij Voetbal International zijn. Nadat hoofdredacteur Johan Derksen gisterochtend op de website al een beschouwing ten beste gaf over het beleid van DSB Bank van AZ-sponsor Dirk Scheringa, ging hij ´s avonds weer een stap verder. Ook Vitesse-sponsor Afab zou op omvallen staan, meldde Derksen gisteravond in het tv-programma Voetbal International. DSB-criticus Pieter Lakeman ligt zwaar onder vuur vanwege zijn oproep aan de klanten van DSB om hun geld bij die bank weg te halen, maar over soortgelijke opmerkingen van Derksen blijft het vooralsnog stil.

Rotterdam claimt nu al WK-finale


De KNVB is druk in overleg, de Fifa is er nog helemaal niet mee bezig, maar toch wil Rotterdam nog voordat er al enige sprake is van een toewijzing van het WK in 2018 of 2022 al de finale van het toernooi claimen. Hans den Oudendammer, directeur van Rotterdam Topsport, noemt in het AD de Maasstad de enige kandidaat om de slotwedstrijd te organiseren.

Rotterdam steekt zijn nek uit met de bouw van een nieuw stadion. Het zou een mooi gebaar zijn als de KNVB dat dan honoreert, bijvoorbeeld door de nieuwe Kuip als nationaal stadion aan te wijzen. Zonder goed stadion is er ook geen goede bieding.


De Fifa maakt in december 2010 bekend of Nederland en België het WK in 2018 organiseren. Een duidelijk gevalletje dus van de huid verkopen voordat de beer geschoten is.

maandag 12 oktober 2009

Lolbroek zet DSB-stadion te koop


Op speurders.nl staat al bijna twee weken het stadion van AZ te koop. Tegen elk aannemelijk bod, van ene Dirk uit Alkmaar. Ja, lachen hoor, als het niet zo triest was.

Voetbal op web is wisselend ontvangen


Kentaro, het bedrijf achter de exclusieve uitzending van de interland Kroatie-Engeland op internet, is dik tevreden over het resultaat. Meer dan een half miljoen mensen betaalden een bedrag van tussen 5 en 12 pond (circa 6 en 13,50 euro) om de wedstrijd live via hun computer te bekijken. Op het laatste moment was er nog een deal met de BBC, waardoor fans op televisie toch een samenvatting konden zien. De BBC laat kijkers vertellen hoe het was om een voetbalwedstrijd via de pc te bekijken. Is het bevallen? Nou, het was even wennen. Twee uur naar een klein scherm kijken valt niet mee en inloggen was ook een beetje lastig. Verder waren er geen technische problemen, wat al een overwinning op zich genoemd wordt. De grootste onvrede betrof de kwaliteit van het spel van Engeland. De Engelsen, die al geplaatst zijn voor het WK, verloren met 1-0. ´Het was zo slecht dat ik op een gegeven moment maar ben gaan internetbankieren´, meldt een lezer. Sommigen waren al ontstemd over het feit dat ze sowieso moesten betalen voor voetbalbeelden.

Situatie DSB Bank geen gevaar voor AZ


AZ heeft weinig last van de perikelen bij DSB Bank, schrijft de club op zijn website. Het sponsorgeld is al binnen voor het hele seizoen. Wel moet AZ op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor voor de volgende jaren.

Voetbal International als reserve-Radar


Ik koop nooit de papieren versie van Voetbal International, maar ben wel een enthousiaste consument van de RSS-feed. Leuk om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en ook de columns van Nico Dijkshoorn lees ik met plezier. Hoofdredacteur Johan Derksen heeft ook een wekelijks podium, waarin hij vaak oeverloos uitweidt over de vervlogen romantiek van oude stadions en clubs. Niet mijn kopje thee, dus ik sla het helemaal over. Vandaag echter geeft Derksen echter een hele analyse ten beste van de gang van zaken rond de DSB Bank. Ik begrijp dat er een link is tussen de bank en AZ, maar wat heeft een analyse van het commerciele beleid van dit bedrijf in een voetbalblad te zoeken? Daar hebben we het Tros-programma Radar toch voor?

WK-Voetbal 2.0 van wisselend niveau


De strijd van landen om het een na grootste sportevenement ter wereld (op 1 staan uiteraard de Olympische Spelen, 2 is het WK-voetbal) binnen te halen, wordt ook online gevoerd. Op IN10.nl staat een onderzoek naar hoe de partijen het aanpakken. De toernooien van 2010 en 2014 zijn al vergeven aan Zuid-Afrika en Brazilie, de eerste toewijzingen zijn voor 2018 en 2022.

De kandidaten op een rijtje:
- Indonesie
- Verenigde Staten
- Engeland
- Australie
- Qatar
- Rusland
- Nederland en Belgie

Spanje en Portugal willen het WK ook binnenhalen, maar online doen ze niet mee. De winnaar qua web 2.0 is Australie, zij hebben al 40.000 fans op internet.

zaterdag 10 oktober 2009

Cristiano Ronaldo vervangt Beckham als slipmodel


Real Madrid-voetballer Cristiano Ronaldo wordt het nieuwe gezicht van de onder-broeken en jeans van Armani. Nou ja, gezicht, het gaat natuurlijk vooral om zijn lichaam. De kleding-fabrikant Armani zet na vier seizoenen David Beckham aan de kant.

Erik de Vlieger betaalt salarissen spelers Haarlem


Voetbalclub Haarlem kan de salarissen van de spelers niet meer betalen. Oud-sponsor en zakenman Erik de Vlieger steekt de helpende hand toe met een lening, schrijft het Haarlems Dagblad.
De club zit in ernstige geldnood in afwachting van een deal met de gemeente Haarlem, die bezig is opstallen over te nemen. De Vlieger: ´Dit is uitzonderlijk. De club vertelde me geen kant op te kunnen, dus heb ik via de lening een voorschot verstrekt. Ik denk het geld snel, mogelijk binnen een maand terug te hebben. Waarom ik dit doe? Haarlem is mijn stad.´

Uefa onthult gokschandaal


De Europese voetbalbond Uefa maakt volgende maand de resultaten van een groot corruptie-onderzoek bekend. Het zou gaan om veertig nationale en internationale wedstrijden, waarop uitzonderlijk veel gegokt zou zijn, schrijft het AD. Nederlandse clubs zijn er niet bij betrokken, maar er is wel onderzoek gedaan naar de wedstrijd tussen NAC en Gandzasar Kapan. Er werden onvoldoende bewijzen gevonden van corruptie.

´Het gaat hier om complete, afgeronde dossiers´, zegt de Belgische gokexpert Karl Dhont in het AD. ´We hebben harde bewijzen. Dit wordt de grootste zaak aller tijden.´

Volgens Dhont hebben alle Europese voetballanden in recente jaren te maken gehad met corruptie en omkoping. ´Een aantal van die zaken is bewezen, anderen zijn nooit aan het licht gekomen´, aldus Dhont. ´Maar in elk land komt het voor, daarvan ben ik overtuigd. Dit is een groot probleem. Ook in Nederland.´


Dat klinkt wel heel onheilspellend, ik ben razend benieuwd naar de uitkomst van het onderzoek.

Update:
In De Telegraaf staat dat een poging tot omkoping is gedaan bij een wedstrijd in de poule van Ajax in de Europa League.
De Roemeense voetballer Dan Alexa van FC Timisoara beweert dat een afgevaardigde van Dinamo Zagreb hem heeft geprobeerd om te kopen voor de confrontatie tussen beide clubs in de Europa League, ruim een week geleden. Volgens Alexa is hem een bedrag van 500.000 euro aangeboden als hij een strafschop zou veroorzaken in de wedstrijd tegen Dinamo Zagreb.

vrijdag 9 oktober 2009

Game Fifa 10 is doorslaand succes


De onlangs gelanceerde game Fifa 10 van maker Electronic Arts (EA) is in Europa in de eerste week al meer dan 1,7 miljoen keer verkocht. Nog nooit werden er in zo´n korte tijd zoveel exemplaren verkocht.

Het is geen wereldrecord. De game is in de Verenigde Staten pas op 20 oktober verkrijgbaar. In Noord Amerika moet men nog wachten tot 20 oktober.
Volgens EA is de game al meer dan 10 miljoen keer gespeeld, waarbij er op de piekmomenten 155.000 deelnemers zijn.

Ook Roda JC in geldnood


Het voetbalseizoen is nog maar net begonnen en nu is Roda JC na RKC Waalwijk en Willem II de derde club uit de Eredivisie met financiele problemen. Volgens de website van de Limburgse club is er nog niets aan de hand, maar De Telegraaf schrijft een ander verhaal.

Minder mediagelden en een forse afname van het aantal businessclubleden door de recessie zijn de belangrijkste oorzaken van de problemen. De oplossing:
Meer aandelen van het Parkstad Limburg Stadion te gaan verkopen, het vergroten van de businessclub of het eventueel afsluiten van een lening. De Limburgers hebben bovendien een Limburgse Sociëteit opgericht, waarin financieel krachtige topbedrijven kunnen plaatsnemen. Daarnaast heeft Roda JC een spelersinvesteringsfonds, waarin op dit moment meer dan een miljoen euro zit.


Technisch directeur Martin van Geel is een uiterst gladde prater, die ook dit weer goed weet te verkopen. Hij geeft het nog drie jaar de tijd, anders gaat de stekker eruit. Of komt het verhaal Sporting Limburg weer eens bovendrijven? De fans moeten er nog niets van hebben.

Gisteren kreeg Roda JC nog te horen van de gemeente Kerkrade dat ze twee kunstgrasvelden niet hoeven te betalen.

Van Gaal start media-offensief voor boek


Gisteravond presenteerde Bayern-trainer Louis van Gaal zijn levenswerk in de Amsterdam Arena. Het boek ´Louis van Gaal: Biografie en Visie´ kan op massale aandacht van de media rekenen. De timing is werkelijk briljant. Het Nederlands Elftal is ver weg en er is deze week helemaal geen competitievoetbal. Alle aandacht kan nu naar het boek van Van Gaal.

Een kleine greep uit de optredens van Nederlands meest succesvolle coach ooit:
- Een Vandaag
- De Wereld draait Door
- Pauw en Witteman
- de Volkskrant
- AD
- NRC Handelsblad
- Radio 1, Dit is de dag

En voor de media die niet in dit lijstje staan, is via deze link meer te vinden.

Het is dat gisteren net de Nobelprijs voor de Literatuur is toegekend aan de Duitse schrijfster Herta Muller. Afgaande op het belang wat kennelijk aan het boek van Van Gaal wordt toegekend, kan de prijs hem volgend jaar eigenlijk niet meer ontgaan.

donderdag 8 oktober 2009

Duitsland heeft eerste WK-zege binnen


De Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch is met zijn merk Budweiser sponsor van de Fifa. Het merk van zusterbedrijf Hasseroder is officieel door de Fifa uitgeroepen tot WK-bier. De Mannschaft is nog niet eens gekwalificeerd, maar qua drank heeft Duitsland de hoofdprijs al binnen.

Gemeente Tilburg redt Willem II

Het gaat duidelijk niet goed met het voetbal in Brabant. Nadat eerder deze maand RKC Waalwijk de noodklok luidde, is het nu de beurt aan Willem II.

De gemeente Tilburg heeft hulp toegezegd met een aantal maatregelen.
Het college stelt ten eerste voor om de stadionhuur tijdelijk te bevriezen. Van 1 oktober 2009 tot maximaal 30 juni hoeft de club geen huur voor het stadion te betalen aan de gemeente. Willem II betaalt ongeveer een ton per maand aan huur voor het stadion. Mocht het financieel beter gaan met Willem II dan wordt deze situatie opgeheven. Naast het bevriezen van de huur gaat een onafhankelijke partij onderzoek doen naar de hoogte van de huur en de condities waaronder de club het stadion huurt van de gemeente. Ook wordt de langetermijnvisie op het betaalde voetbal in Tilburg onderzocht. De rol en de verantwoordelijkheden van de gemeente moeten daarin centraal staan.

AZ leent geld van DSB Bank

DSB Beheer, het moederbedrijf van Dirk Scheringa waaronder AZ en het Museum voor Realisme vallen, heeft minstens 75 miljoen euro geleend van dochterbedrijf DSB Bank. Deze activiteiten zijn structureel verlieslatend, schrijft het FD vandaag. Het geleende bedrag groeit hard. In 2006 was het 22 miljoen, in 2007 liep het op naar 41 miljoen en vorig jaar dus 75 miljoen.

De activiteiten in sport en kunst dreven jarenlang op dividenden uit de bank. Door de kredietcrisis had DSB Bank echter meer eigen vermogen nodig. Daarom is twee jaar lang geen dividend uitgekeerd aan de moeder, maar is het krediet wel fors opgelopen.

woensdag 7 oktober 2009

FA heeft rare sponsors


Bier van Carlsberg, hamburgers van McDonalds en sinds vandaag ook snoep van Mars: de Engelse voetbalbond lijkt gezond leven niet hoog in het vaandel te hebben in de keuze van zijn partners.

Bij de FA zien ze dat anders. Mars wordt nauw betrokken bij het project 'Get into Football' van de bond, dat bedoeld is om jonge en nieuwe leden te trekken.

Droomovereenkomst
Sir Trevor Brooking, directeur voetbalontwikkeling bij de FA en voormalig Engels international, noemt de overeenkomst 'een geweldig partnership waar we naar uitkijken. Mars heeft een erfenis in het voetbal en is de laatste jaren betrokken bij campagnes om sportbeoefening te bevorderen, dus we vinden dat we goed bij elkaar passen.'

Mars' managing director Fiona Dawson voegt daaraan toe: 'We hebben veel plezier gehad van onze vorige campagnes. Deze overeenkomst is als een droom die uitkomt.'

Van Mars kan ik deze deal inderdaad goed begrijpen, maar hoe komt de FA tot zo'n beslissing? Kijken ze dan alleen naar de 8 miljoen dollar die het oplevert?

Fifa-president Blatter is voor kunstgras


Goed nieuws voor de producenten van kunstgrasvelden zoals Ten Cate en Desso. Fifa-president Joseph Blatter is voorstander van de kunstmatige ondergrond en verwacht dat uiteindelijk alle landen hierop zullen overstappen. 'Voetbal op kunstgras heeft de toekomst', zegt hij tegen Die Welt.

Blatter heeft zich in het debat over kunstgras gemengd naar aanleiding van de interland Rusland-Duitsland, die aanstaande zaterdag in Moskou wordt gespeeld. Het Luzhniki-stadion heeft sinds kort een mat van kunstgras.

Volgens Duitse onderzoekers van de sportuniversiteit in Keulen heeft een moderne en goed onderhouden kunstgrasveld geen effect op het spel.

Abramovich verliest koppositie rijkenlijst

Chelsea-eigenaar Roman Abramovich heeft de eerste plaats op de jaarlijkse rijkenlijst van het Britse voetbalblad FourFourTwo moeten afstaan. De nieuwe koploper is sjeik Mansour bin Zayed al-Nayan (eigenaar van Manchester City) met een vermogen van 15 miljard pond (circa 16,5 miljard euro), gevolgd door Lakshmi Mittal, de Indiase staalondernemer met 12,5 miljard pond en eigenaar van Queens Park Rangers. Abramovich staat op plek 3.

In tegenspraak met een onderzoek van Deloitte onlangs is de hoofdredacteur Hugh Sleight van FourFourTwo wel bezorgd over de impact van de economische crisis op het voetbal.
Afgaande op deze lijst is de voetbalwereld de laatst overblijvende financiële bubbel. De top-100 bezit nu gezamenlijk 61 miljard pond, vergeleken met 42 miljard vorig jaar en 20 miljard in de eerste editie van onze rijkenlijst in 2003. 



Voetballers
Op de site van Sportweek hebben ze een overzicht gemaakt van de rijkste spelers op de lijst. Hier staat David Beckham op 1, met een geschat vermogen van 135 miljoen euro, op ruime afstand gevolgd door Michael Owen en Wayne Rooney.

Fans steken pensioen in Newcastle United


Newcastle United Supporters Trust, een collectief van fans van de Engelse club, bereidt een bod voor om zelf eigenaar te worden. De organisatie heeft inmiddels al toezeggingen binnen van 20 miljoen pond (circa 22 miljoen euro) om eigenaar Mike Ashley uit te kopen.

Op de website worden meer fans opgeroepen mee te doen.
Het gaat om echt geld dat is toegezegd om te investeren in onze club, niet door nepsjeiks, miljardairs met torenhoge ego's, denkbeeldige consortiums enz. Dit gaat om echte mensen zoals jij en ik. Yes, we can!


Fiscale stimulering
De campagne is bedoeld om mensen maximaal 20.000 pond van hun opgebouwde pensioengeld met fiscale steun te laten investeren in Newcastle United, schrijft de regionale krant Chronicle Live. De belastingdienst doet er nog eens een kwart van de inleg bovenop. Ook mensen met een kleine beurs kunnen meedoen. Met 8.000 deelnemers die ieder 200 pond investeren is er genoeg geld om Ashley uit te kopen en bovendien enkele nieuwe spelers te kopen.

Een belangrijke partner is Self-Invested Personal Pensions (SIPP). Dit bedrijf biedt klanten zelf de keuze waar ze hun pensioencentjes in willen investeren.

Merkenbouwer
Mike Ashley is onder andere eigenaar van Sports Direct, een winkelketen van sportartikelen. Verder heeft hij de merken Donnay, Dunlop, buitensportmerk Karrimor en kledingmerk Lonsdale in bezit en heeft hij een minderheidsbelang in Umbro. Met een vermogen van 700 miljoen pond (770 miljoen euro) staat hij op plaats 60 in de rijkenlijst van de Sunday Times.

Komt AC Milan in Albanese handen?


AC Milan mag dan volgens eigenaar Silvio Berlusconi niet te koop staan, er heeft zich toch een mogelijke koper aangediend. De Albanese oliemagnaat Rezart Taci zou 700 miljoen euro overhebben voor de club, volgens La Gazzetta dello Sport (via >De Telegraaf).

RKC staat op rand afgrond

Het afgelopen maandag nieuw aangetreden bestuur van RKC Waalwijk meldt dat de financiele situatie nog erger is dan eerder geschetst. De schuld zou niet 6 ton zijn, maar boven 2 miljoen euro liggen. Over twee maanden zou de club al niet meer kunnen bestaan.

De KNVB ziet het minder somber in. In De Telegraaf zegt een woordvoerder:
RKC brengt de geloofwaardigheid van ons systeem in het geding. RKC zit al een poosje in categorie I (voor clubs die er financieel zeer slecht voorstaan, red.) en staat dus onder verscherpt toezicht. Ik durf te zeggen dat enige nuance op zijn plaats is, al mag ik die helaas niet toelichten.

dinsdag 6 oktober 2009

Voetbalclubs houden goed stand in crisis

De wereldwijde economische recessie heeft heel weinig invloed op de inkomsten van professionele voetbalclubs. De eerste twee wedstrijdronden in de Champions League leverden 5% meer bezoekers op, terwijl de Britse Premier League met een gemiddelde stadionbezetting van 90% ook goed de aandacht weet vast te houden, schrijft de BBC op basis van een rapport van Deloitte Sports Business Group.

Daarnaast wijzen de onderzoekers ook op de recente sponsordeals van Liverpool met Standard Chartered en Real Madrid met Bwin, waar de twee clubs recordbedragen van dik boven 20 miljoen euro binnensleepten.

Onderzoeker Dan Jones noemt vooral de sterke en loyale supporters als een soort buffer tegen de economische tegenwind, terwijl ook langdurige commerciele sponsor- en tv-overeenkomsten een belangrijke rol spelen om de clubs op de been te houden.

Onlangs tekenden 100 clubs van de European Clubs Association een convenant, waarbij ze afspraken een financieel een gezonde bedrijfsvoering te zullen voeren. Aanleiding waren de grote aankopen van Real Madrid, waarbij de Spaanse club zich diep in de schulden stak om te ´investeren´ in nieuwe spelers.

Het onderzoek van Deloitte concentreert zich op het internationale topvoetbal. Nederlandse clubs komen nog amper voor op deze lijsten.

ING wordt nieuwe hoofdsponsor Oranje


Dochteronderneming Nationale Nederlanden wordt vervangen door moederbedrijf ING op de trainingspakken en reclameborden rond het Nederlands Elftal. De overeenkomst loopt tot en met het WK van 2018.

ING is al sinds 1996 sponsor van de KNVB en zal als hoofdsponsor haar activiteiten in en rondom het voetbal intensiveren. Hans Hagenaars, directielid ING Retail: ´Meer dan de helft van alle Nederlanders is klant bij de ING en de kleur oranje, de leeuw en de Hollandse mentaliteit zijn daarbij factoren die de ING en de KNVB gemeen hebben.´


Naast het sponsorschap van de KNVB is ING Nederland ook betrokken bij de lobby om in samenwerking met België het WK 2018 of WK 2022 naar de lage landen te halen.

WK-kwalificatie Engeland exclusief op web en in bios


De uitwedstrijd van Engeland in Oekraine zal niet live op tv worden uitgezonden. Fans kunnen terecht op www.ukraineVengland.com. Het recht om de interland van aanstaande zaterdag te bekijken kost vandaag 4,99 pond (circa 5,50 euro) en dat loopt in de komende dagen op tot 12 pond op de dag van de wedstrijd.

Er zijn ook verschillende mediapartners, die de wedstrijd online zullen uitzenden op internet. De lijst staat op de website van het organiserende bedrijf Kentaro:
The Sun, The Times, News of the World, The Daily Mail, The Daily Telegraph, The Daily Express, The Daily Star, The Independent, Virgin Media and Orange

Deze bedrijven rekenen hetzelfde tarief als www.ukraineVengland.com. Fans kunnen ook gratis kijken bij de goksite bet365.com, maar dan moeten ze wel een account openen.

Een woordvoerder van de Engelse voetbalbond FA zegt er niets aan te kunnen doen.
De FA heeft geen bevoegdheid over de beslissing om alleen via internet uit te zenden. Het gastland en de commerciele vertegenwoordigers mogen de rechten zelf verkopen.

donderdag 1 oktober 2009

Sony stuurt jeugd de straat op


Straatvoetballen op zeven van de mooiste plekken ter wereld: Sony organiseert een aantal wedstrijden onder de naam Twilight Football en neemt daarbij geen genoegen met het pleintje om de hoek.
Tintagel in het Verenigd Koninkrijk, de Antequera arena in Spanje, Iguazu watervallen in Argentinië, Venetië in Italë, Zermatt in the Zwitserse Alpen de Pinnacle woestijn in Australië. De finale van de serie zal gespeeld worden in het Zuid-Afrikaanse wildpark Aquila.

Het moge duidelijk zijn: de locaties zijn uitgekozen vanwege de mogelijkheid om mooie plaatjes te maken. En de camera's van Sony te verkopen natuurlijk.

Nederlands bedrijf scoort met Belgische analyses


De Belgische krant Het Laatste Nieuws publiceert objectieve sportanalyses van voetballers in de Eerste Klasse. De analyses worden gemaakt door het Nederlandse bedrijf Ortec TSS.
De analyses werden tijdens het voetbalseizoen wekelijks gepubliceerd als aanvullende informatie op de subjectieve analyses van een journalist. Een dienst die bijzonder gewaardeerd werd door de lezers: fans smulden ervan, de verkoopcijfers van HLN kwamen in de lift en ook coaches van de clubs gebruikten de informatie om hun clubs beter te laten scoren.

Een uitgebreide verhaal over de werkwijze van het bedrijf en een toelichting over het gebruik en resultaat staat op de website van Ortec TSS.

(met dank aan Sport Knowhow XL voor de verwijzing)

PSV wil groter stadion


Uitbreiden naar een capaciteit van 45.000 toeschouwers op de huidige plek of een heel nieuw stadion elders in Eindhoven neerzetten? Dat is de vraag die PSV zich momenteel stelt.
“Uit emotioneel oogpunt willen we in de stad blijven. Met tien minuten lopen ben je in het centrum. Het zou het mooiste zijn om ons eeuwfeest in 2013 op deze plek te vieren”, aldus commercieel directeur Marcel van den Bunder.


Een capaciteit van 60.000 fans zou in de ogen van de Eindhovenaren te groot zijn, omdat het stadion dan niet altijd uitverkocht zou zijn en dat biedt niet de gewenste beleving.

Hoe Liverpool Standard Chartered strikte


De BBC publiceert vandaag een interview met Ian Ayre, commercieel directeur van Liverpool, over hoe hij de bank Standard Chartered als sponsor binnenhaalde. Interessant om te lezen hoe sponsors het voetbal steeds meer gebruiken om hun wereldwijde aanwezigheid te versterken.
In grote lijnen is het zeker vergelijkbaar met Ajax-sponsor Aegon, die meelift op de populariteit van de Amsterdamse club in Aziatische landen en Midden- en Oost-Europa. Zo had de verzekeraar onder andere in de thuiswedstrijd in de Europa League tegen Timisoara reclameborden met de Roemeense website in beeld.